Att Facebook växer så det knakar råder det ingen tvekan om, åtminstone globalt sett. Enligt mätföretaget Inside Facebook ökade det sociala nätverket med 11,8 miljoner användare under förra månaden. Totalt sett är Facebook på väg att nå 700 miljoner människor inom kort.

Trots att Facebook växer i helhet så minskade tjänsten för första gången på länge i USA förra månaden. Under maj lämnade sex miljoner amerikanska användare tjänsten.

I början av maj hade tjänsten 155,2 miljoner användare i USA, och i slutet av månaden hade siffran fallit till 149,4 miljoner användare. Även i Kanada tappade Facebook 1,52 miljoner användare och i Storbritannien lämnade fler än 100 000.

En talesperson för Facebook uppger att företaget fortfarande när mycket nöjt med tillväxten.

– Då och då ser vi rapporter om att Facebook tappar användare i olika regioner. Vissa av dessa rapporter bygger på information från våra annonsverktyg, dessa verktyg är dock inte byggda för att rapportera den totala tillväxten. Vi är nöjda med tillväxten och över hälften av alla användare loggar in minst en gång om dagen, säger Facebooks talesperson.

Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group uppger att han inte är förvånad att Facebook börjar tappa användare.

– Facebook har cirka 150 miljoner användare i USA, vilket är mer än hälften av alla invånare. Det är en mycket stor siffra. Tillväxten brukar normalt ebba ut när den når sådana proportioner och vi kommer säkert att få se en stabilisering av tillväxten framöver, säger Dan Olds.

Han uppger även att många skapar ett konto för att testa tjänsten, men tappar sedan intresse för det.

– Jag tror inte att det är ett stort problem för Facebook just nu eftersom det inte finns någon konkurrent som är ens i närheten av tjänstens storlek, säger Dan Olds.

IDG News