5 sätt att surfa säkrare

1 Misstänkta webbadresser
Det är vanligt med tjänster som förkortar långa webbadresser ­(länkar). Det är bra eftersom du slipper skriva in hela länken, men det gör också att du inte ser var du hamnar. Det finns tilläggsprogram till de flesta webbläsarna som automatiskt expanderar länken så att du ser var du hamnar. Du kan också gå in på sajter som www.expandmyurl.com och klistra in länken för att se var den leder. Hittar du till exempel en länk som enligt beskrivningen leder till Youtube, men är förkortad och visar en annan adress när du expanderar bör du undvika den.

2 Surfa anonymt
Använder du en dator på ett internetkafé, ett bibliotek eller någon annanstans där du själv inte har kontroll över datorn ska du akta dig väldigt noga för att skriva in lösenord och kolla e-posten. Det är väldigt lätt för lömska personer att installera en så kallad keylogger som lagrar allt du skriver på ­tangentbordet.

Vill du surfa runt utan att lämna något spår efter dig kan du använda dig av anonymiserings-läget som finns i alla moderna webbläsare. Då sparas inte någon nformation när du stänger din webbläsare, men du kan fortfarande vara avlyssnad. Bäst är att bara använda datorer som du själv har kontroll över. Du kan också surfa anonymt med ett program som Ultrasurf (ultrareach.com).

3 Gå inte på falska varningar
Titt som tätt när du surfar kan det dyka upp skyltar och varningar som säger att något är fel med din dator. Det kanske står att du har fått virus och att du måste ladda ned något program för att bli av med det. Gör inte det! De så kallade ”skydds-program” som sprids på det här sättet är i själva verket virus som tar över och infekterar din dator och är mycket svåra att få bort. Stäng i stället sådana fönster och se till från början att du har ett seriöst och uppdaterat antivirusskydd. Det finns flera gratis sådana, till exempel Microsoft Security Essentials (www.microsoft.com/security/pc-security/mse.aspx).

4 Var försiktig i trådlösa nätverk
Om du har med dig din bärbara dator har du säkert stött på öppna trådlösa nätverk runt omkring dig, och kanske också kopplat upp dig mot några. Många kaféer och andra inrättningar erbjuder trådlöst nätverk till sina kunder, men ibland sätter också illasinnade människor upp falska trådlösa nätverk med avsikten att komma åt information som skickas över nätverket. Gratis trådlösa nätverk är ofta oskyddade, vilket gör att all information som skickas på det trådlösa nätverket kan avlyssnas.

Om webbsidorna du använder är krypterade och adresserna börjat med https:// i stället för http:// kan informationen inte avlyssnas, men bara för just den specifika sidan du är inne på. Säkrare är att använda ett mobilt bredband.

5 Uppdatera din webbläsare
De senaste versionerna av webb-läsarena har inbyggt skydd för skumma sajter. Du får ett med-delande som varnar om att sidan du försöker besöka är suspekt. Dessutom markerar både Google Chrome och Internet Explorer (från version 8 och framåt) servernamnet och toppdomänen med fetstil.

På så sätt är det lätt att se om du kommer in på en sida som ser ut som Youtube.com men i själva verket heter Youtube.com.skumsida.com.