4 fällor i sociala nätverk

6 Se upp för falska Facebook-vänner
På sociala nätverk som Facebook, Twitter, Linkedin och liknande har du förmodligen lagt till vänner och bekanta därför att du på något sätt känner dem. Men andra människor kan komma över konton och försöka luras. Om en kompis plötsligt börjar chatta med dig på Facebook och säger sig ha tappat plånboken på en resa utomlands och ber dig föra över pengar bör du dra öronen åt dig. Visst händer sådant i verkligheten, men då kan du till exempel be att få ringa personen eller ställa en kontrollfråga som bara ni två känner till. Störst chans är nog att det rör sig om en bluff.

Är det någon du verkligen känner kan du förmodligen ta kontakt på något annat sätt, och är det en ytligt bekant kan du fråga dig varför just du skulle låna ut pengar. Det här problemet har inte varit så stort i Sverige, utan mer i engelsktalande länder, men det kan dyka upp här också.

7 Var alltid privat på Facebook
Om du inte har ställt in säkerhets-nivån ordentligt på Facebook finns det en chans att du lämnar ut mer information än vad du egentligen hade tänkt dig.

Uppgifter som till exempel var du är född, vilken skola du gick på, när du fyller år och liknande är information som kan användas för att komma åt ditt lösenord på webb-sidor som använder sig av en hemlig fråga för att återställa lösenordet om du har glömt bort det. Som tur är kan du på Facebook välja att endast visa din privata information för dina vänner. Då minimerar du risken att andra kommer över sådan information du vill hålla för dig själv. Dessutom bör du vara försiktig med vad för slags information du över huvud taget publicerar på exempelvis Facebook.

8 Godkänn inte vem som helst
På Facebook kan du få vänför-frågningar från folk du inte känner. Godkänn inte dessa utan att du vet vilka de är, det kan nämligen röra sig om personer som försöker komma över privat information för skumma ändamål. Du kanske tycker att det inte är någon fara om folk får veta var du bor, vad du sysslar med och annan privat ­information, men det går att ställa till mycket ofog med ganska små medel. Det går alltid att skicka ett meddelande tillbaka till den som försöker lägga till dig som vän, och har den personen inte en vettig förklaring, eller helt enkelt inte ­svarar, kan det vara värt att hoppa över just den personen.

9 Klicka med måtta
Ofta sprider sig länkar på ­Facebook som automatiskt gör saker med din profil. Det kan handla om en länk som när du klickar på den automatiskt ”gillas” av dig. Var därför försiktigt med vad du klickar på, speciellt om innehållet verkar snaskigt. Det här kan också i många fall leda dig in på sidor med skadlig kod.