2 råd innan datorn blir stulen

10 Säkra datorns innehåll
Om din dator blir stulen är det inte bara pengavärdet som försvinner. Vi förutsätter att du tar backup på dina viktiga dokument och dina bilder. Men har du otur har du också information som någon kan göra sig en hacka på. Det kan till exempel vara att tjuven kommer åt din e-post och på så sätt kan återställa dina lösenord och komma åt sajter du är inne på.

Därför bör du alltid ha ett lösenord till ditt användarkonto. För att vara ännu säkrare bör du kryptera din hårddisk. Till exempel finns krypteringsprogrammet Bitlocker inbyggd i Windows Vista och ­Windows 7, men bara i Ultimate- och Enterprise-versionerna.

Det finns lyckligtvis gratisalternativ som programmet Truecrypt, vilket låter dig kryptera hela hårddisken eller skapa en virtuell hårddisk med den känsliga informationen krypterad. Truecrypt hittar du på www.truecrypt.org där det också finns information om hur du går tillväga. Det kan vara lite svårt att kryptera hela hårddisken, men på eforum.idg.se kan du ställa frågor eller få mer information. Kom ihåg att om du krypterar hårddisken och glömmer lösenordet så kan du inte komma åt informationen.

11 Så spårar du datorn
Om det viktigaste för dig är att få tillbaka själva datorn kan du underlätta spårningen genom vissa program. Ett sådant program är Prey som är gratis i sin grund-version och finns att ladda ned på www.preyproject.com. Programmet ligger i bakgrunden och syns inte, men blir datorn stulen aktiverar du det via webbsidan. Så fort datorn kopplas upp mot ett nätverk aktiveras funktioner som gör att du dels kan se var datorn är, dels ta bilder med webbkameran och låsa datorn för all användning. Enda haken är om du har ett mycket starkt lösenord eller har krypterat hela hårddisken så att tjuven inte kan logga in på datorn.

… och så ett sista bra tips

12 Uppdatera, uppdatera och uppdatera igen
Hur många skydd du än har är det oerhört viktigt att dina program är uppdaterade. Oavsett vilket operativsystem du använder dyker det hela tiden upp nya säkerhetshål som gör det möjligt för någon att komma åt information eller sprida skadlig kod. Se till att Windows Update söker efter nya uppdateringar hela tiden, och att du verkligen uppdaterar när det är dags. Dessutom hittas det ofta säkerhetshål i program som Java och Flash, så kolla att dessa program är inställda på att kontrollera efter uppdateringar ofta.