Fem myter om säkerhet
Det finns en del myter kring säkerhet och att det inte är så viktigt att skydda sig. Gå inte på dem!

1. ”Jag har inget som hackarna vill ha”

Många tror gärna att informationen de har på sina datorer inte är av värde för några andra, och att de därför inte behöver skydda sig. Det finns tre problem med det resonemanget.

De flesta hackare vill ha tillgång till din dator, inte till din information. Det är ofta mer intressant att kunna ta kontroll över din dator och installera program som kan användas för att skicka skräppost eller attackera andra datorer. Därför är det viktigt med ett grundläggande antivirusskydd och en bra brandvägg.

En illasinnad hackare kan hitta värdefull information i de mest triviala saker, som till exempel ditt namn, din adress, födelsedagar och liknande för att stjäla din identitet.

De flesta attacker är helt automatiserade och bryr sig inte om vad du har på din dator. I stället går attackerna ut på att leta upp osäkra datorer och ta över dem, oavsett vad som finns på datorn.

2. ”Jag har antivirus, så jag är säker”

Ett bra antivirusskydd i datorn är en bra början. Men det räcker tyvärr inte. Vissa antivirusprogram skyddar just bara mot virusliknande ­aktiviteter och inte mot skräppost, phishing (försök att lura till sig användarnamn, lösenord och kreditkortsuppgifter genom att låtsas vara någon annan), ­spionprogram och andra sorters elak kod.

Även om du har ett ­omfattande säkerhetsprogram upptäcks nya hot varje dag och du måste därför alltid se till att ha det uppdaterat.
Upptäcks ett säkerhetshål kan det ta bara några timmar innan datorer på internet är utsatta för attacker, och antivirusprogrammen kanske inte har hunnit uppdateras.

3. ”Jag är bara sårbar om jag kör Windows”

Även om Windows har varit det mest prövade operativsystemet när det gäller attacker är det inte bara på Windows-datorer attackerna sker. Även Linux och andra ­operativsystem har säkerhetsluckor och buggar.

Dessutom hittas det ofta säkerhetshål i tredjepartsprogram som Adobe Reader, Flash, Java och annat som används på flera olika plattformar.

4. ”Min router har en ­brandvägg, det räcker”

En brandvägg är bra för att stoppa slumpmässiga försök att komma in på ditt nätverk, och skyddar dessutom mot många olika hot. Men hackare har sedan länge insett att det är lättare att ta sig in genom redan öppna dörrar.

Din brandvägg skyddar förmodligen inte mot normal trafik som surfande och e-post, och det är ofta svårt att konfigurera en brandvägg utöver det grundläggande skyddet.

Eftersom många attacker sker just via e-post och surfande är det inte tillräckligt med endast en brandvägg för att skydda sig mot sådana hot.

5. ”Jag surfar bara på säkra och kända sidor”

Ja, du ökar risken att bli infekterad och råka ut för otrevligheter om du rör dig på skumma sidor.

Men även välbesökta och ­pålitliga sidor blir då och då ­attackerade och kan sprida vidare skadlig kod.

Kända sajter som Apple, CNN, Ebay, Microsoft och Yahoo har varit utsatta för hackerattacker där skadlig kod sprids, och för inte alltför länge sedan utsattes Expressens webbsida för en liknande attack som gjorde att det räckte med gå in på webbsidan för att bli infekterad via en smittad annons. Därför är det viktigt med program som skyddar dig.