Glöm inte skärmen! Det är ett bra råd när du köper en stationär dator. För i ­jakten på den perfekta burken finns alltid risken att du lägger ned mer pengar än vad du tänkt dig, varpå det inte blir särskilt mycket över till just bildskärmen, som får bli en billig sak.

Några år senare när du är inne på nästa dator är det inte osannolikt att du fort­farande använder samma skärm. En bildskärm håller väldigt länge, som en tumregel ­brukar man säga att den klarar 50 000 timmar, alltså mer än 15 år om du använder den åtta timmar per dag, sju dagar i veckan, året runt.

Det är skärmen du tittar på när du använder datorn, det är den som ger dig nack- och ryggproblem om den har fel höjd eller fel ­vinkel. Om du redigerar och skriver ut bilder blir skärmen extra viktig och en fel inställd eller dålig skärm kan kosta pengar i form av misslyckade utskrifter.

Är du däremot en avancerad datorspelare får du ofta offra lite av färgvisningen för att i stället få bra känsla i spelandet
När vi testar skärmar i PC för Alla brukar vi skilja på några huvudtyper. Budget­-skärmar, spelskärmar, stilskärmar, kontorsskärmar och grafikskärmar. Utöver de här fem vanliga typerna finns även mängder med specialskärmar.

En grupp konsumenter som växer i takt med att vi får fler äldre datoranvändare är de med dålig syn. Här gäller det att hitta skärmar med stor bildyta och måttlig bildstorlek, alltså inte för många bildpunkter. Det här krävde länge extremt dyra specialskärmar, men i dag kan du köpa en platt-tv för måttliga pengar och få nästan hur stor och tydlig text som du vill.

Snåla inte!
En köpgrupp som inte alls kan välja skärm annat än när det gäller storlek är ni som kör bärbar dator. Bortsett från några extremt få och extremt dyra specialmodeller har alla bärbara datorer en billig och enkel lcd-panel som ger dåliga färg­egenskaper. Varför ingen tillverkare satsar på lite bättre skärmar i bärbara datorer är ett av datorvärldens ­mysterier.

Du kan förstås som regel koppla in en extern skärm till din bärbara.
Vårt tips inför ett skärmköp är att inte snåla. En skärm håller i många år och slår du ut priset på dess livslängd är de värda en slant extra när du köper dem.

Det finns dock två egenskaper som är svåra att kombinera: Färgkvalitet och snabbhet för spel. Har du riktigt höga krav tvingas du välja det ena eller det andra. Alla riktigt snabba skärmar har tn-paneler som inte har så bra färgegenskaper som de långsammare ips-, mva- eller pva-panelerna.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Skärmens prislapp är en hyfsad indikator på kvaliteten, men priset påverkas också av hur stora serier skärmen säljs i och av skärmytan. Platta tv-apparater säljs ofta i mycket större serier än skrivbordsskärmar och är därför billigare i förhållande till storleken och finesserna.

Jämför du två olika dyra skrivbordsskärmar i samma storlek påverkas priset av paneltypen, kvaliteten på belysningen, hur avancerad skärmfoten är, mängden kontakter och hur avancerad den interna elektroniken är. I en sådan jämförelse gäller i stort sett att du får vad du betalar för. Men går du över runt 5 000 kronor får du betala ganska mycket för relativt små förbättringar.