Nog vore det bra att kunna stoppa ned en smidig liten pc i ungarnas ryggsäck tillsammans med ­matteboken, gloshäftet och gympakläderna? Vare sig det gäller läxläsning, uppsatsskrivning eller tidsfördriv på fritiden är mer och mer av våra liv digitala, även ungarnas vardag.

Under året har vi sett hur priserna på de enklaste billiga bärbara datorerna i netbook-klassen har dalat. Nu är det mer prisvärt än någonsin med en bra och lättburen skolstartsdator. Eller varför inte en åt dig själv? Förutom att kosta så lite som 2 000 kronor har den här generationen netbook-pc många fina kvaliteter.

Liten skillnad på datorerna
Framför allt är datorerna lätta. De lättaste väger bara strax över ett kilo och är ganska stadigt byggda, så de överlever en och annan lättare krock med omgivningen.

Prestandamässigt har de här datorerna inga problem med ­enklare jobb som Office-program eller att surfa, så länge du tar det lugnt och inte vill göra för mycket på en gång.

De har alla samma grafikplattform och kan spela upp högupplöst video utan större problem, även om skärmarna är lite för små för att göra 1 080p rättvisa.

Det som däremot kan gå rejält segt är ­strömmad video i webbläsaren och videosamtal med webbkamera, då de flesta program för detta kräver en hel del av processorn. Tung användning som fotoredigering och spelande går inte så bra på de här datorerna.

Stor skillnad i butikspris
Vårt startfält består av ett gäng ruskigt billiga datorer, men det kan vara värt att poängtera att de inte säljs till så låga priser som vi listar i alla butiker. Prisskillnaden kan faktiskt variera en hel del.

De cirkapriser vi har angivit är de lägsta vi hittat bland större återförsäljare som antingen finns i större delen av landet, elektronikkedjor som ­Elgiganten och Expert, eller hos större nätbutiker som Dustin Home, Komplett eller Cdon. Så faller någon av dessa dig i smaken rekommenderar vi att du letar runt bland flera återförsäljare för att hitta den bästa dealen.

Tänk också på att det kan gå fort i det här segmentet. Tillverkarna gör ofta oväntade och oannonserade uppdateringar av sortimentet.
Vi kan inte garantera att alla de datorer som finns till salu i skrivande stund fortfarande är tillgängliga om fyra, fem månader. Men då kommer helt säkert en annan modell ha tagit deras plats i botten av prislistan.