När du köper film och tv-serier är det fortfarande mest dvd och blu-ray som gäller. Problemet är att det här är ganska opraktiska format när du vill kunna ta filmen med dig och titta på den i lugn och ro på flygplanet, hängmattan eller i sommarstugan.

Det finns tre stora nackdelar som du vill komma runt. Förutom att dvd-spelaren i den bärbara datorn drar ganska mycket ström är det numera vanligt med små datorer som helt saknar sådan utrustning. För att inte tala om surfplattor och smartphone – båda de här produkterna är utmärkta till att titta på film med, men kräver att du kan lagra ­filmen i minnet eller på en usb-sticka eller liknande.

Så för att kunna ta med dina filmer på semestern eller roa barnen under långa bilturer måste innehållet på skivorna konverteras till andra format. Det är det här som brukar kallas rippning.

Programmen som rippar
Det finns många olika program på nätet som kan göra detta, både gratis och till avsevärda kostnader.

En hel del metoder är dock ganska komplicerade och ­kräver användning av flera program i olika steg. Vi har därför valt att göra processen enkel med hjälp av ett program som klarar allt i ett steg till en rimlig kostnad. Vikten har lagts vid att det ska vara enkelt och lätthanterligt.

Aunsoft Blu-ray Ripper kostar 49 dollar (ungefär 310 kronor) efter en prövotid på 30 dagar (observera dock att demoversionen lämnar en vattenstämpel mitt i filmerna). Om du besvarar en enkel enkät på företagets webbplats, www.aunsoft.com, får du fem dollars rabatt.

Du får med undertexter
Dvd är förhållandevis enkelt att rippa, medan blu-ray normalt är betydligt värre. Enbart med tillgängliga gratisprogram rekommenderar vi egentligen inte det senare alls, eftersom det krävs väldigt mycket hårddiskutrymme – en blu-ray-skiva kan rymma upp till 50 gigabyte – och minst lika mycket besvär.

Ett stort problem i båda fallen brukar vara att få med undertexterna till filmen, men även det här löser vårt program, som ­faktiskt är extremt enkelt.

En köpt dvd- eller bd-film (blu-ray) är i allmänhet kopieringsskyddad med någon form av kryptering. Det innebär att du inte bara kan kopiera skivans filer utan vidare. Först måste skivans skydd avlägsnas, vilket Blu-ray Ripper också tar hand om. Följ bara guiden som börjar här ovan, i fyra enkla steg!

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:

  • Aunsoft Blu-ray Ripper (hämta och köp på www.aunsoft.com).
  • Dator med Windows XP/Vista/7 och dvd- eller bd-läsare.

Det här lär du dig:

  • Att rippa dina filmer för ­uppspelning i mobila enheter.