Skype har länge varit det självklara valet för att ringa gratis över internet. Programmet, som skapades 2003 av svensken Niklas Zennström, blev snabbt en succé världen över.

Programmet gör röst- och videosamtal gratis till andra Skype-användare, men vi kan också ringa billigt till vanliga telefoner i hela världen. Att ringa hem till Sverige från solsemestern i Mexiko med Skype kostar cirka 20 öre i minuten – i stället för 20 kronor som det kan göra med ett vanligt telefonabonnemang.

Sedan 2011 ägs Skype av Microsoft, och under många år fungerade programmet dåligt. Det blev rörigt när Microsoft lät användarna logga in både med gamla Skype-konton och Windows Live-adresser – och det blev ännu rörigare när företaget släppte en avskalad Windows 8-variant parallellt med det traditionella Skype-programmet.

I kombination med genombrottet för smartphone-appar som Facebook Messenger och Whatsapp tappade Skype sin ledartröja.

Del av Windows 10

Microsoft har dock visat att man definitivt inte har gett upp satsningen på Skype. Programmet har blivit en allt mer integrerad del av Windows 10, inte minst tack vare den nya funktionen Kontakter. Den skapar snabba genvägar till dina Skype-kontakter.

Skype kan dessutom användas för mycket mer än telefonsamtal. Du kan chatta via text och video – och med funktionen gruppsamtal skapar du gratis videomöten. Du kan förstås också dela foton, filmer och andra filer.

Förvirringen med dubbla program börjar också försvinna. Den 1 november 2018 går den klassiska Skype 7 i graven, och du som fortfarande använder den måste med andra ord byta till den moderna Skype-versionen. Så här fungerar den.Skype

1. Din profil

Ändra din personliga profil och betala krediter/prenumerationer.

2. Inställningar

Ändra inställningarna och hitta hjälp om programmet.

3. Sök

Sök efter en kontakt eller ring ett vanligt telefonnummer via en nummerpanelen till höger.

4. Samtalstyp

Välj mellan att visa chattar, röstsamtal eller din kontaktlista. Det du väljer visas i listan nedan.

5. Notiser

Om du har nya notiser och aviseringar visas de här.

6. Starta chatt

Öppna en gammal chatt i listan eller starta en ny. Du behöver inte längre spara en ny kontakt i adressboken. Ni kan kommunicera direkt.

7. Lista

Här visas en lista över dina senaste chattar.

8. Din kompis

Kolla vem du chattar med. Den nya funktionen Galleri samlar filerna ni delar.

9. Samtalstyp

Tre ikoner för att växla till ett videosamtal, röstsamtal eller gruppsamtal.

10. Chatt

Allt som händer i chatten visas i kronologisk ordning.

11. Meddelande

Skriv din text skicka iväg den genom att trycka på Retur eller använda den pil som dyker upp när du börjar skriva. Förutom text kan du skicka smileys (med ikonen till vänster) eller bilder, filer, videomeddelanden och kontakter (med ikonen till höger).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning