Podcasting (poddradio) är en smart teknik. I stället för att vara bunden till en gammal fm-radio lyssnar du via internet, och det smarta är att du gratis kan prenumerera på det du är intresserad av till din dator, mobil eller platta.

När du har tecknat en prenumeration laddas radioprogrammen auto­matiskt hem till din dator så snart det kommer något nytt. De ligger sedan som filer på hårddisken ända tills du slänger dem, och du kan alltså lyssna även utan någon internetuppkoppling.

Vill du exempelvis vara säker på att inte missa ett enda av Sveriges Radios Sommar- eller Vinter-program är det bara att teckna en prenumeration, och sedan lyssna i din egen takt.

Traditionella radiokanaler som SR använder förstås tekniken, men det riktigt spännande är att du även kan prenumerera på program som aldrig någonsin hörs i en vanlig radio. Seriösa intervjuprogram som Värvet och galen humor i TKNAS och Alex & Sigge finns bara som podd.

Poddradio passar bäst för pratprogram. Upphovsrättsskäl gör nämligen att musiken många gånger är bortplockad i podd-versionen. För Sommar betyder det tyvärr att du missar de låtar som Sommarpratarna har valt.

Om du vill prenumerera på poddradio via datorn krävs ett speciellt program. Ett av de smidigaste är Apples mediespelare Itunes. Den är gratis, precis som de flesta podd­prenumerationer.


Det här behöver du:

  • En dator med internet­uppkoppling – eller en mobil eller platta.
  • Programmet Itunes (hämtas gratis på internet) – alternativt en app.

Det här lär du dig:

  • Att installera Itunes.
  • Hur du prenumererar på ett radioprogram.
  • Smarta sätt att lyssna i mobil eller platta.