Det har pratats mycket om Skype den senaste tiden. Microsoft har precis köpt Skype-klienten och jobbar bland annat med att integrera den hårdare mot Facebook.

Google tänker inte halka efter. Redan förra året köpte sökjätten företaget Global IP Solutions, som var specialiserat på Internettelefoni och videokonferenser. Ur detta köp har Google skapat WebRTC, som företaget nyligen förvandlade till öppen källkod.

Ett av de ställen där WebRTC väntas ta plats i är i Gmail, som idag kräver ett kommersiellt insticksprogram för ljud- och videochatt. Men det är inte bara där WebRTC ska integreras, Google ska också bygga in mjukvaran i sin webbläsare, Chrome, och företaget har lovat att hjälpa Mozilla och Opera att göra detsamma i sina webbläsare.

– Vårt mål är att förse Chrome med möjligheter att kommunicera i realtid via enkla javaskriptprogrammeringsgränssnitt. Vi jobbar hårt på att kunna tillhandahålla fullt rtc-stöd i Chrome.

Om Google och dess allierade lyckas med konststycket att etablera tekniken som en slags standard, öppnar det dörren för nya typer av webbtjänster och webbtillämpningar som drar nytta av de nya kommunikationsmöjligheterna i webbläsarna. Det skulle kunna innebära att vilken webbtjänst som helst kan utmana Skype.