Alla som har mer än en dator vet hur krångligt det kan vara att hålla ordning på sina dokument. Du kanske börjar skriva en text på hemmadatorn, fortsätter på jobbet för att avsluta på din bärbara dator. Eller också har du en samling digitalbilder som du vill komma åt överallt.

En lösning är förstås att ta med dig ett usb-minne, men risken är stor att du ibland glömmer det.

En betydligt bättre lösning är att använda den nya generationens näthårddiskar som även synkroniserar dina filer, till exempel Dropbox och Windows Live Mesh.

Smidigare än Google
En traditionell näthårddisk gör inget annat än lagrar dina filer på en central server, och du laddar upp dem via webbläsaren. Det fungerar utmärkt för filer som du sällan behöver ändra på, men det är inte en optimal ­lösning för dig som jobbar på olika ställen.

Visserligen finns det tilläggsprogram som gör att näthårddisken integreras i Windows, men det är segt att jobba direkt mot nätet och du kan inte fortsätta jobba om du tappar ­internetuppkopplingen. Det är också den stora invändningen mot molntjänster som Google Dokument och Microsoft Web Apps.

Vad de nya smarta näthårddiskarna gör är att använda både din vanliga dator och molnet. Du installerar ett program på datorn och bestämmer vilka mappar som ska synkroniseras. Sedan gör du samma sak på alla andra datorer du vill använda. Programmet laddar nu upp alla filer i den första datorns synkroniserade mapp på en näthårddisk, och när du slår igång dator nummer två hämtas filerna ned till den. Programmet håller reda på när en fil skapades och ser till att du alltid har den senaste versionen på varje dator.
Du arbetar alltså inte mot näthårddisken utan mot datorns lokala hårddisk, och du behöver därför bara vara uppkopplad medan själva synkroniseringen pågår.

Skulle du komma till en dator som saknar synkroniseringsprogrammet gör det ingenting. Du kan även logga in via webbläsaren och hämta filerna här.

Fungerar på smartphone
För dig som jobbar på distans är de smarta näthårddiskarna perfekta, men de passar även alla som jobbar tillsammans med andra. Du kan nämligen dela med dig av dina dokument till andra, och ni kan med andra ord arbeta med samma filer på olika datorer.
Ja, det krävs inte ens någon dator. Flera av tjänsterna har även stöd för Android och IOS, vilket gör att du kan komma åt allt material via din smartphone eller surfplatta.

Dropbox var den första tjänsten som blev riktigt populär, men nu har den fått ett antal konkurrenter. Och efter att ha testat sex gratistjänster kan vi konstatera att Dropbox fortfarande är bra, men att en av utmanarna faktiskt är strået vassare.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Vi har testat sex populära nätdiskar som även klarar av synkronisering. Förutsättningen ska vara att de finns i en gratis­variant, och det är den vi har testat.
Vi har testat dem genom praktisk användning, och eftersom samtliga har ­fungerat problemfritt har vårt omdöme baserats på funktioner, utrymme och användarvänlighet.