Laserskrivarna har tagit stora kliv framåt och de bästa modellerna ger nu riktigt bra färgutskrifter. För dig som vill skriva ut foton i toppkvalitet är det dock fortfarande bläckstråletekniken som gäller, och här finns det massor med modeller som passar utmärkt för både hemanvändare och mindre företag. En bläckstrålemodell ger också mer funktioner för pengarna även om den i regel är dyrare i drift i långa loppet. För dig som ska köpa en ny bläckskrivare kan det vara läge att satsa på en multifunktionsmodell, vilket vi ska testa här.
Små och billiga
Många multiskrivare är inte mycket större än en ordinär skrivare. Förutom den vanliga skrivardelen har en multifunktionsskrivare även en inbyggd bildläsare, och det gör att den både kan läsa in bilder och fungera som kopieringsmaskin. Vissa modeller har också en fax – något som i och för sig känns ganska föråldrat men som ändå kan vara bra att ha i bland för många användare.
För att ta reda på vilken ”bläckmulti” som är bäst just nu har vi kastat oss över fem modeller från tillverkarna Brother, Canon, Epson, HP och Lexmark.
Alla skrivare kostar under 3 000 kronor och fungerar i ett trådlöst nätverk. Maskinerna riktar sig i första hand mot hemmanvändare och mindre företag och har med andra ord ett relativt brett användningsområde.l
Tanken med testet var att ta in multifunktionsskrivare som passar bra för både hemanvändare och företag. För att få med riktigt bra modeller som inte kostar skjortan satte vi prisgränsen till 3 000 kronor. Grundkravet var att skrivarna skulle kunna anslutas till ett trådlöst nätverk – en smidig funktion som många privatpersoner och företag använder i dag. Vi anslöt skrivarna till en testdator genom att både använda usb 2 och trådlöst nätverk. Alla prestandatester utfördes med usb 2. För att testa utskriftskvaliteten och hastigheten skrev vi ut fotografier i formaten A4 och 10 x 15 centimeter i högsta kvalitet, samt ett tresidigt pdf-dokument med text och grafik i högsta kvalitet (normal kvalitet användes i hastighetstestet). Samma mätningar och kontroller gjordes även vid kopiering och skanning i högsta kvalitet. När vi mätte hastigheten under skanning användes kvalitetsinställningen 300 punkter per tum.
Vi har mätt strömförbrukningen hos testdeltagarna i viloläge, väntläge och under utskrift, samt räknat ut hur mycket det kostar att skriva ut ett testark med respektive skrivare genom att använda tillverkarnas uppgifter om livslängd för färgpatronerna. Vi har då räknat på vanliga standardpatroner. Alla övriga uppgifter i faktatabellen kommer från tillverkarna.