En bra telefon är inte bara en telefon, utan en kamera, navigator, mediespelare, spelkonsol och kontor på fickan – som du själv kan fylla med vilka funktioner du vill. Egentligen finns det ingen riktigt bra definition som alla är överens om, mer än att det handlar om telefoner med inbyggda handdatorfunktioner.

Vi menar att en telefon behöver tre saker för att kallas smartphone eller smart mobil. För det första ett operativsystem som utvecklare kan skriva program till och som användaren själv kan välja bland och installera. För det andra ska telefonen ha goda uppkopplingsmöjligheter, åtminstone 3g och wifi så att det går att nå lokala nätverk och internet. För det tredje ska den ha tillräckligt höga prestanda, tillfredsställande bra skärm med mera för att klara grundläggande saker som att ladda riktiga webbsidor, spela film och att köra de spel och program som går att ladda ned.

Precis som för pc-datorer skiljer sig enkla och avancerade smarta mobiler en hel del, så vi menar inte att alla program och spel ska gå lika bra att köra på alla smartphone-modeller. Men precis som du kan göra vissa saker på vilken pc som helst – surfa, mejla, köra Office och lägga patiens – ska du kunna använda din smartphone på samma sätt.

Det är många faktorer att hålla reda på och dessa kan avgöra vilken smart mobil som är bäst för dig. I dagsläget finns det smarta lurar från under tusenlappen upp till över 8 000 kronor, med olika utbud av hårdvara, funktioner och kvalitet.

Prestanda
Utvecklingen går snabbt, och prestanda på datorer ökar konstant. Det som var avancerat och svindyrt för ett par år sedan är vardagsmat i dag. En enkel smartphone har en processor som skulle platsat i en bärbar pc för inte så länge sedan – enkärnig med klock-frekvens på drygt 0,5 gigahertz, 256 megabyte arbetminne, och inbyggd grafikhantering som klarar av videouppspelning, om än inte i högupplöst format.

De snabbaste telefonerna som kommit under våren 2011 har dubbla processorkärnor på över en gigahertz, separat grafikkrets, 1 gigabyte ram-minne, möjlighet att hantera video i full hd-kvalitet och att köra prestandakrävande appar som bild- och videoredigering.

Hur snabb telefonen är har en stor påverkan på priset. Det är i regel de snabbaste som är de dyraste. Men vill du fynda kan du hitta en stor variation i prestanda bland budgetmobilerna. En billig lite nyare telefon är oftast betydligt piggare än en lika billig som är något år äldre.

Storlek och vikt
Telefonen är en maskin som du har med dig överallt. Därför är det givetvis viktigt att den inte är onödigt stor och tung. Under åren,
allt eftersom tekniken krympt och batterier blivit effektivare, har vikten på mobilerna stadigt gått ned. Samtidigt har de bästa och dyraste smartphone-modellerna blivit bredare, eftersom man vill få plats med större och snyggare bildskärmar.

Det är upp till dig att avgöra vad du tycker är viktigt. Vill du ha stor skärm blir luren bredare och oftast tyngre (eller dyrare – det är som med bärbara datorer – det går att bygga billigt och lätt, eller bra och lätt, men inte billigt, bra och lätt på en gång).

Är det viktigt med riktigt tangentbord i stället för att skriva på skärmen får du lägga till några gram i vikt och millimeter i tjocklek.

Skärm
Bildskärmen på smarta mobiler kan skilja sig åt rejält. Det finns olika seriestorlekar och upplösningar, från ett par tum upp till över det dubbla, och från cirka 320 x 240 till över 900 x 500 bildpunkter.
Skärmarna använder också olika teknik med olika egenskaper.

Lcd-skärmar med tn-teknik är vanligast och billigast. De kan ge snygg bild, men den blir missfärgad om du tittar på den från sidan. Lcd-skärm med ips-panel är ett bättre men också dyrare alternativ.

I dagsläget är det bara Apples Iphone 4 som har det. De andra tillverkarna har valt amoled-teknik i sina bättre telefoner. Bägge ser bra ut ur alla vinklar och är för det mesta föredömligt ljusstarka, vilket är bra eftersom du gärna vill kunna använda telefonen i solen.

Nästan alla dagens smarta mobiler har pekskärm. Några äldre och billigare använder så kallad resistiv teknik som ger sämre respons och begränsad multitouch (förmågan att peka på flera ställen på skärmen samtidigt). Bättre lurar, även många billiga, har kapacitiv teknik, som reagerar mycket lättare på beröring.

Vad du behöver och uppskattar i skärmväg är mycket personligt. Se därför gärna till att titta och peka själv i en butik innan du bestämmer dig.

Batteritid
En smartphone drar betydligt mer batteri än en vanlig telefon. Dels på grund av den snabba processorn och stora bildskärmen som ska lysa, dels för att du med en smart mobil ständigt är uppkopplad mot wifi eller datatjänsten i 3g, och kommunicerar med internettjänster som Facebook, e-post, nyhetsbevakning, väderrapporter, Twitter och så vidare. Räkna därför med att telefonen kan behöva laddas varje eller varannan natt.

Skillnaden i batteritid mellan olika smarta mobiler är inte extremt stor, men vill du ha ut några extra timmar kan det vara en god idé att jämföra. Samtalstiden för 3g-samtal brukar vara angiven, och ger en bra indikation om den räcker längre eller kortare även för andra saker.

Kamera
Majoriteten av telefonerna innehåller en digitalkamera. Här är det väldigt stor skillnad mellan modeller, och det är inte säkert att en dyrare telefon innebär en bättre kamera. De flesta är snarare halvdana och även en billig kompaktkamera är bättre än mobilens inbyggda. Men det finns modeller som kan konkurrera med vanliga kompaktkameror.

En funktion som finns i en del smarta mobiler gör att du kan ringa videosamtal. Vanligen sitter kameran på baksidan av luren, men vissa modeller har en extra kamera på samma sida som skärmen.

Andra funktioner
En smartphone fylls med mängder av andra funktioner, där någon kanske blir avgörande för dig. Här är några av de vanligare:
n Gps. En gps-mottagare kommunicerar med navigationssatelliter och kan se var du befinner dig. Med en sådan kan du köra navigeringsappar, dela med dig av platsinformation i sociala nätverk, göra geografiska sökningar och mycket mer. En variant kallad agps (a står för assisted) använder även mobiltelefonnätet för att göra en snabbare men inte lika exakt positionering. Det kan spara tid och batteri.

Video ut. En bra smartphone kan spela upp film från fil eller strömmat från internet. Då är det en bonus att kunna visa upp det på till exempel en tv. Flera bättre smarta mobiler har videoutgång, antingen en liten hdmi-kontakt eller en egen variant som du kopplar vidare till tv:n med adapter.

Dlna. Ska du spela upp media kan det vara bra att kunna hantera strömmad media på ett nätverk. Flera telefoner stöder standarden dlna och kan därmed ansluta till medieservrar i det lokala nätverket, eller till och med vara en lite medieserver själv.

Fm-radio. Fortfarande en populär funktion, som du kan hitta i utvalda smarta mobiler. Analog marksänd tv är ett minne blott, men radion lever. l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning