Operativsystemen: Android, Iphone (Ios), Windows Phone eller Symbian – vilket passar dig?

Android: Den snabbast växande plattformen har kommit ikapp Iphone och konkurrerat ut Symbian och Windows Phone. Det finns Android-telefoner från de flesta stora tillverkarna, utom Apple och Nokia. Som operativsystem är det relativt snabbt och anpassningsbart. En stor del av succén beror på det stora utbudet av program som kan laddas ned via butiken Market.

Iphone: Apple satte tonen för hur en smartphone ska se ut och vad den ska kunna göra. Gränssnittet med finger-pekanpassade menyer, multitouch och anpassningsbara ikonfält var på sin tid revolutionerande. Framför allt var det kopplingen till medie-butiken Itunes och programbutiken App Store som placerade Iphone hästlängder före konkurrensen i ett par års tid.

Symbian: Innan Iphone och Android stod plattformskriget mellan Symbian och Windows Mobile. Symbian är egentligen flera plattformar med samma kodkärna. Program till Nokias Symbian-lurar med gränssnittet Series 60 fungerar inte till exempelvis Sony Ericssons Symbian-telefoner med gränssnittet UIQ. Senaste versionen heter Symbian 3, men succén verkar utebli och Nokia har meddelat att man tänker satsa på andra plattformar.

Windows Phone: Windows Phone var från början ett handdatoroperativ men fick senare telefonfunktioner. Windows Phone passar bra för företags-användare, bland annat extra bra kopplingar till Exchange-server för jobbmejl. Senaste versionen heter Windows Phone 7, som har ett mer pekanpassat och konsumentinriktat gränssnitt än tidigare.


4 andra system:

Bada är Samsungs eget operativsystem.
Affärstelefonen Blackberry från RIM är relativt okänd i Sverige, men populär i USA och Kanada.
Linux-baserade Maemo/Meego finns i kraftfulla Nokia N900.
HP lägger ned Webos. Vad som händer med operativsystemet är oklart. Enligt rykten ska Samsung visat intresse för att köpa upp operativsystemet.