Hot 1: Virus

VAD? En smartphone kan drabbas av virus och trojaner, precis som en dator.

HUR? Virus och trojaner är egentligen helt vanliga appar. Den enda skillnaden är att de gör onda saker. För att ändå få dig att ladda hem dem är de kamouflerade. Du tror exempelvis att du laddar hem en mediespelare eller ett spel, men får i stället ett elakt virus.

Har du Iphone är risken liten. Du kan bara installera saker från Apples egen nätbutik App Store, och här är kontrollen rigorös. I Android kan du däremot ladda hem appar fritt, och då blir riskerna större.

Väljer du Googles officiella marknadsplats Android Market är du någorlunda skyddad. Google har en viss granskning och programmen kan avinstalleras på distans. Säkerheten är dock relativt låg. I våras spreds exempelvis en trojan på Android Market. Under de fyra dagar den fick ligga kvar hämtades den 50 000 gånger.

RISKER. Dyra telefonräkningar och oönskad reklam är två exempel på vad som kan drabba dig, men din telefon kan även bli vid­öppen för övervakning. Personlig information kan säljas till it-brottslingar runt om i världen.

SKYDD. Ladda bara ned appar från Android Market (om din smartphone kör Android). Granska dem noga. Du kan även skaffa ett säkerhetspaket till din mobil.


Hot 2: Spioneri

VAD?
Du blir övervakad av vanliga, hederliga appar – och av operativ­systemet.

HUR? Det är inte bara virus och trojaner som hotar din integritet. Även vanliga, hederliga appar samlar in information i hemlighet. En undersökning från Duke University visar att två tredjedelar av de mest populära Android-apparna samlar in information som inte behövs, och en Wall Street Journal-granskning visar att det handlar om mer än hälften. En väder-app kan exempelvis spara information om ditt telefonnummer, trots att det inte behövs. Det är inte heller ovanligt att den här informationen säljs till tredje part.

Dessutom vet förstås Google och Apple enormt mycket om sina användare, eftersom vi laddar upp information på deras tjänster. Kontaktlistan, kalendern, e-posten och fotoalbumet är guldgruvor att ösa ur för att exempelvis kunna skräddarsy reklam.

RISKER. Hittills har den här sortens ”spioneri” inte skapat några stora problem, men det finns förstås en risk att informationen hamnar på av­vägar. Företagen kan exempelvis börja sälja din mejladress och ditt telefonnummer till ett spam­företag – eller låta telefonen skicka betal-sms.

SKYDD
. Granska vilken information en app kommer åt, och fundera på om det verkar rimligt!

Var försiktig med vilken information du lägger ut på nätet. Du kan också undvika att använda samma tjänst för all information. Har du mejlen hos Google och kalendern hos Microsoft blir du svårare att kartlägga.


Hot 3: Övervakning

VAD? När du använder din smartphone/surfplatta går det att se exakt var du befinner dig.

HUR? Din smartphone/surfplatta har en inbyggd gps som med hjälp av satelliter håller koll på din aktuella position. Om du är uppkopplad på ett trådlöst nätverk går det även att se var du befinner dig via ip-adressen. Det här är en unik sifferserie som visar vilken internetoperatör du använder. Via tjänster som Facebook Platser kan du även själv logga in för att berätta var du är.

Tanken bakom lokaliseringen är att du ska få information utifrån din position. Du kan exempelvis få hjälp att hitta via telefonens inbyggda karta eller läsa skräddarsydda väderprognoser. Du kan också se vilka av dina vänner som är i närheten – eller vilka singlar som du kan dejta. Du kan även få rabatt på den restaurang du är i närheten av.

Har du dessutom bluetooth påslagen öppnas ytterligare en möjlighet att se var du är, även om det bara kan ske på korta avstånd.

RISKER. Många tycker att lokaliseringen känns integritetskränkande, men det finns även mer praktiska risker. Lokaliseringen kan hjälpa inbrottstjuven att se att du är bortrest, chefen kan se att du fuskar med sjukskrivningen och din partner kan se att du är otrogen.

SKYDD. Stäng av gps:en. Var försiktig med att checka in dig. Slå av bluetooth.


Hot 4: Stöld

VAD? Den som stjäl din telefon kommer även åt din privata information.

HUR? De flesta lagrar otroligt mycket information i sin smartphone, och en eventuell tjuv kan inte bara komma åt filer som är lagrade i telefonen utan även tjänster som Facebook och Gmail.

Har du valt att använda ett lösenord är telefonen förstås bättre skyddad, men om du använder en grafisk symbol för att logga in så kan tjuven lätt knäcka det genom att studera fingeravtrycken på skärmen.

RISKER. En tjuv som kommer in i din mobil får tillgång till privata bilder, mejl och kontaktuppgifter – och kan även skicka meddelanden i ditt namn eller ringa dyra betalnummer på din bekostnad.

SKYDD. Koppla på ett lösenordsskydd. Var försiktig med vilken information du lagrar i din smartphone. Undvik appar som loggar in automatiskt och besök i stället olika tjänster via webbläsaren, utan att spara lösenordet. Om telefonen skulle bli stulen – se till att snabbt byta lösenord till alla tjänster du använder i telefonen och ring din mobiloperatör för att spärra telefonen. Skaffa ett säkerhetspaket som hjälper dig att spåra telefonen eller radera informationen.


Hot 5: Dyr räkning

VAD? Slarv med din smartphone kan leda till dyra telefonräkningar.

HUR?
En smartphone är en liten dator, och så länge du inte är uppkopplad på ett wifi-nät går all datatrafik via 3g-nätet. Det här kostar pengar. Många väljer ett abonnemang där du för en fast månadsavgift får surfa nästan hur mycket du vill, men det gäller inte utomlands. Efter en utlandsresa kan du alltså få en ordentlig telefonräkning.

RISKER. Som du kunde läsa i PC för Alla 6/11 kan du få betala över tiotusentals kronor för att titta på en enda Rapport-sändning när du är på semester i Turkiet. För resor i EU är det obligatoriskt med en spärr som varnar dig när du har förbrukat cirka 650 kronor, men den är frivillig i andra länder.

SKYDD. Kontakta din teleoperatör och se till att utlandsspärren är påkopplad. Stäng av utlandssurf och automatiska uppdateringar när du reser.


Hot 6. Betalbluff

VAD? Personer som har tillgång till din telefon eller surfplatta kan handla på din bekostnad.

HUR? För att underlätta shoppingen kan en smartphone spara ditt betalkortsnummer. På så sätt minskar antalet klick när du ska handla. I Iphone/Ipad finns till och med en funktion som kallas för Köp inuti program och som gör att du kan handla direkt från appen utan att uppge ditt kortnummer.

RISKER. Om din smartphone kommer i orätta händer kan en person shoppa med ditt betalkort. Det går visserligen bara att göra köp till ditt eget konto, men det kan ändå ställa till problem. Det här har många föräldrar insett när de låtit sina barn använda surfplattan eller telefonen. Det mest kända exemplet var ett smurfspel där barnen köpte digitala ”smurfbär” för tiotusentals kronor.

SKYDD. Koppla på ett lösenordsskydd. Ta bort möjligheten att handla inifrån program. Radera ditt kontonummer.