12 sätt att bli säkrare

Undvik programmen på nätetAndroid
. Det går att ladda ned appar från valfri sajt i det så kallade apk-formatet, men det här är riskabelt. Ladda därför bara hem appar via Googles marknadsplats Android Market. Du hittar den genom att klicka på ikonen Market. Du kan även blockera möjligheten att hämta program på nätet genom att klicka på Inställningar, Program. Här ska Okända källor vara avmarkerad.

Iphone. Säkerheten är redan hög, eftersom du bara kan ladda hem appar via Apples hårt kontrollerade App Store.


Granska appen innan du installerar

Android
. Klicka på Market och leta upp det program du vill installera. Under Beskrivning ser du också hur många som har laddat ned den. Om appen är helt ny och otestad kan det vara klokt att vänta med att installera den. Du har även nytta av att granska andra användares kommentarer under Recensioner, och kolla upp utgivaren genom att välja Besök utvecklarens webbsida. Om det är ett okänt företag kan du söka efter information på Google och se om det verkar vara suspekt.

Iphone. Säkerheten är redan hög, eftersom du bara kan ladda hem appar via Apples App Store.


Kolla rättigheterna

Android. För att se behörigheten på en app klickar du på Inställningar, Program, Hantera program. Klicka på ett program och bläddra dig nedåt. Under rubriken Behörigheter ser du vad programmet kan göra.

Iphone. I Iphone saknas de här möjligheterna.


Radera en misstänkt app

Android. Välj Inställningar, Program, Hantera program. Klicka på den app du vill ta bort och välj Avinstallera.

Iphone. Leta upp appen och tryck länge på ­ikonen. När symbolen börjar ”vicka” dyker det upp ett kryss i hörnet. Klicka på det för att radera programmet och välj Radera, så tas det bort.


Skaffa ett säkerhetspaket

Android. Det finns gott om säkerhetspaket för Android. Gratisappen AVG Mobilation varnar dig om du försöker ladda hem en farlig app och skyddar mot virus. Om telefonen försvinner kan programmet spåra den via gps-mottagaren, och om den kommer i orätta händer kan du låsa den och radera innehåll. Norton Mobile Security, McAfee Wavesecure och Kaspersky Mobile Security är tre betalprogram som gör ungefär samma sak. Alla fyra går att ladda hem via Android Market.

Iphone. Säkerheten är redan hög, eftersom du bara kan ladda hem appar via Apples hårt kontrollerade App Store.


Stäng av gps:en

Android. Klicka på Inställningar, Plats och säkerhet. Under rubriken Min plats tar du bort kryssen vid Använd trådlösa nätverk och Använd GPS-satelliter.

Iphone. Välj Inställningar, Allmänt, Platstjänster och slå av dem.


Stäng av bluetooth

Android. Klicka på Inställningar, Trådlöst och nätverk och avaktivera.

Iphone. Gå till Inställningar, Allmänt, Bluetooth och avaktivera.


Lås din smarta mobiltelefon ...

Android. Klicka på Inställningar, Plats och säkerhet, Ändra skärm­låset och välj säkerhetsmetod. Grafiskt lösenord betyder att du ritar en grafisk figur, vilket är den minst säkra lösningen. PIN-kod är en sifferkod vilket är mer säkert medan Lösenord är mest säkert eftersom det kan bestå av både siffror och bokstäver.

I äldre Android-versioner kan du bara välja Begär grafiskt lösenord, men du kan göra det svårare för tjuven genom att skapa en komplicerad figur där linjerna korsar varandra.
I alla Android-versioner kan du även öka säkerheten genom att välja Ställ in lösenord för SIM-kort.

Iphone. Klicka på Inställningar, Allmänt, Lösenordskod. Ange en fyrsiffrig kod och upprepa den.


... och gör det med automatik

Android. Klicka på Inställningar, Skärm, Skärmens tidsgräns. Här väljer du hur lång tid det ska gå innan skärmen släcks, och telefonen låses.

Iphone. Klicka på Inställningar, Allmänt, Autolås och välj en tid.


Stäng av utlandssurf

Android. Klicka på Inställningar och välj Trådlöst och nätverk. Bläddra ned till Mobila nätverk och leta upp Roaming, Anslut till datatjänster vid roaming. Rutan ska vara avmarkerad!

Iphone. Gå till Inställningar och klicka på Allmänt, Nätverk. Här ska du avaktivera Data-roaming.


Sluta uppdatera

Android. Klicka på Inställningar, Konton och Synkroniseringar. Avmarkera Bakgrundsdata och Automatiska ­synkroniseringar. Se även till att synkroniseringen är avstängd under Hantera konton.

Iphone. Välj Inställningar, E-post, kontakter, kalendrar. Klicka på Hämta nya data och slå av Push.


Begränsa betalmöjligheterna

Android. Logga in på betalsystemet Checkout (checkout.google.com) med samma inloggning som för din smartphone. Klicka på Ändra betalningsmetoder och välj Radera i spalten till vänster.

Iphone. Tryck på Allmänt, Begränsningar och välj Aktivera begränsningar. Ange en fyrsiffrig lösenordskod. För att styra dina begränsningar väljer du i fortsättningen Allmänt, Begränsningar och anger koden. Du kan nu avaktivera Köp inifrån program för att det inte ska bli möjligt att handla från ett program. Du kan även avaktivera App Store och Itunes Store, så att det inte går att handla från din telefon.