En grupp bestående av de största internetleverantörerna i USA meddelande i går att de kommer att inta en mer aktiv roll för att stoppa upphovsrättsbrott. De berörda internetleverantörerna inkluderar Comcast, AT&T, Verizon och Time Warner Cable.

Internetleverantörerna kommer att skicka ett meddelande till de kunder som använder sin internetkoppling för olaglig fildelning eller på annat sätt ägnar sig åt upphovsrättsbrott.

Fortsätter en kund med verksamheten efter flera varningar kommer internetleverantören att begränsa hastigheten eller stänga av kundens internetkoppling helt och hållet.

Gruppen som kallar sig National Cable & Telecommunications Association uppger i ett pressmeddelande att piratkopiering kostar nöjesindustrin hundratusentals jobb och miljarder dollar i förlorade intäkter varje år.

Internetleverantörerna uppger att de inte kommer att vidarebefordra kundernas personuppgifter till en tredje part. Kunderna kommer även att få möjlighet att bestrida anklagelserna om de anser sig vara oskyldiga.

Enligt Corynne McSherry på intresseorganisationen för digitala rättigheter, Electronic Frontier Foundation (EFF), uttrycker i en intervju med Cnet sin oro att tilltaget öppnar dörrarna till en striktare lagstiftning i framtiden.

Den amerikanska intresseorganisationen The Center for Democracy & Technology and Public Knowledge uttryckte även kritik till internetleverantörernas planer.

– Vi anser det felaktigt att stänga av användarnas internetkoppling, om än tillfälligt, baserat på anklagelser som inte prövats i en domstol, skriver The Center for Democracy & Technology and Public Knowledge i ett pressutlåtande.

Det nya samarbetet är en stor seger för nöjesindustrins branschorgan, RIAA och MPAA, som länge försökt få internetleverantörer att sätta press på olaglig fildelning.

IDG News