Microsoft har i veckan presenterat företagets vision om det kommande operativsystem Windows 8. Det står nu klart att nästa generation av Windows kommer att bli mer homogent med stöd för både pc-datorer och mobila enheter såsom smartphones och surfplattor.

Enligt Paul Suarez på PC för Allas systertidning, PC World, är det även ett utmärkt tillfälle för Microsoft att släppa namnet Windows och byta ut det mot ett sexigare namn för operativsystemet. Här är några av hans skäl till förslaget:

1. För många floppar
Windows har genom åren dragits med en mängd floppar såsom Windows Me och Vista, för att nämna några. Windows Phone 7 har inte heller visat sig blivit någon större succé. Till och med den kommande uppdateringen Mango ligger fortfarande efter Iphone och Android vad gäller funktioner.

Windows associeras med för många floppar och Microsoft borde starta på en ny kula och byta ut namnet.

2. Inga fan-boys
Windows må vara det största operativsystemet i världen, men det har inte en lojal följarskara likt Apples OS X eller Linux. Faktum är att de senaste undersökningarna visar att Windows håller på att tappa marknadsandelar på grund av Apples produkter såsom OS X och Ipad.

Microsoft borde återlansera operativsystemet som något användarna vill ha istället för något som de får med på köpet när de skaffar en dator.

3. Utdaterat
Windows är gammalt. Vi har sett allt från version 1.01 till 7 samt Me och XP. Namnet Windows sträcker sig tillbaka till 1983 och bygger på det visuella användargränssnittet som var nytt på den tiden. Visuella användargränssnitt är vardagsmat i dag och namnet återspeglar inte längre något unikt.

Vill Microsoft återerövra marknaden genom att slå samman Windows med mobila plattformar är det hög tid att företaget även överväger att byta ut namnet så att det bättre återspeglar detta paradigmskifte.

Självklart är det här endast spekulationer i dagsläget. Varumärket Windows har spelat en stor roll i Microsofts framgångar och är flaggskeppet i företagets produktportfolio. På samma gång är idén galen nog för att det skulle kunna bli en pånyttfödelse för Microsoft och en språngbräda för företagets framtida framgångar.

Översatt från Paul Suarez artikel i PC World
IDG News