Det tjeckiska säkerhetsföretaget Avast Software uppger att det tio år gamla operativsystemet Windows XP utgör en stor andel av de datorer som är smittade med så kallade rootkit.

Ett rootkit är ett hackarverktyg som kan användas för att attackera andra datorer och smitta dem med skadlig kod. Avast Software undersökning bygger på analyser av 600 000 Windowsdatorer världen över.

windows hackarverktyg rootkit

Windows XP har för närvarande en marknadsandel på 58 procent, 74 procent av de datorer som var smittade med ett rootkit körde Windows XP, enligt Avast Software.

Windows 7 som har en marknadsandel på 31 procent så var endast 12 procent av datorerna smittade med ett rootkit. Enligt Avast Software beror den stora skillnaden på att piratkopior av Windows XP har cirkulerat sedan länge och att säkerheten i Windows 7 är bättre.

– Enligt vår statistik kör en tredjedel av alla Windows XP-användare SP2 eller tidigare. Miljontals användare har inte uppdaterat sin Windowsinstallation med de senaste säkerhetsuppdateringarna, säger Ondrej Vlcek, teknisk chef på Avast Software.

Han uppger även att de som använder en piratkopierad version av Windows XP sällan uppdaterar operativsystemet av rädsla för att det kommer att spärras med hjälp av det inbyggda kopieringsskyddet.

IDG News