Adobe släppte i dag en testversion av utvecklingsverktyget Edge, ett verktyg som gör det möjligt att skapa interaktiva webbapplikationer med hjälp av html5. Ett utspel som på längre sikt kan betyda slutet för Adobes Flash.

– Det här är ett verktyg som gör det möjligt för webbutvecklare att skapa interaktiva webbapplikationer som följer industristandarden, säger Adobes produktchef, Devin Fernandez.

adobe edge

Traditionellt sett har webbutvecklare använt sig av Adobes Flash eller Microsofts Silverlight för att skapa interaktivt innehåll på webben. Under de senaste åren har webbstandarden hml5 dock utökats med funktioner som gör det möjligt att skapa interaktiva webbappar utan något insticksprogram.

Flash har tidigare drabbats av ytterligare bakslag efter att Apple valt att inte stödja tekniken i företagets mobila produkter som Iphone och Ipad. Tack vare Adobes Edge kommer det nu gå att skapa webbappar även för Apples Ios-enheter.

– Mycket av den interaktivitet som tidigare endast kunde uppnås med hjälp av Flash kan nu skapas med hjälp av html5. Vi ser det som en stor möjlighet för oss att kunna hjälpa webbutvecklare utnyttja den nya webbstandarden, säger Devin Fernandez.

En gratis testversion av Adobe Edge finns att ladda ned för både Windows och Mac från länken nedan.

IDG News