Mätföretaget Net Applications uppger att Windows XP nu används på mindre än procent av världens datorer. Det för första gången operativsystemet hamnar under 50-procentsstrecket sedan Net Applications började sina mätningar.

Under juli tappade Windows XP 1,3 procentenheter och hade under månaden en marknadsandel på 49,8 procent. Även om Windows XP fortfarande är det mest använda operativsystemet i världen så visar siffrorna att XP håller på att tappa jämfört med andra operativsystem.

Det konkurrerande mätföretaget Statcounter hävdade redan i januari att XP hamnat under 50-procentsgränsen. Enligt Net Applications så använder företaget en annan metodologi som bättre representerar det reella siffrorna i olika länder.

Enligt Statcounter hade Windows XP en marknadsandel på 43,9 procent under juli.

Windows XPs marknadsandelar har dalat stadigt sedan Windows 7 släpptes 2009. Net Applications siffror visar att operativsystemet tappat tolv procentenheter i år.

Microsoft har inte uttalat sig kring siffrorna, men det ligger i företagets intresse att användarna uppgraderar till Windows 7.

IDG News