Användandet av Facebook och andra sociala nätverk kan orsaka negativa sidoeffekter bland tonåringar och yngre vuxna människor visar en ny studie genomförd av forskare vid California State University.

Studien som är genomförd av forskaren Larry Rosen hävdar att sociala nätverk kan leda till allvarliga psykiska problem hos yngre människor såsom narcissism, antisocialt beteende, manier och aggressivitet.

Han hävdar även att yngre människor är mycket beroende av sina digitala prylar, och framförallt mobiltelefoner. Något som leder till att de kommunicerar oftare via textmeddelanden istället för röstsamtal eller personliga möten.

Enligt Larry Rosen kan 42 procent av tonåringarna i undersökningen skriva textmeddelanden med ögonbindel.

En tidigare undersökning som släpptes i mars 2010 visar att många användare är besatta av sociala nätverk. 48 procent av de tillfrågade i den undersökningen uppgav att de uppdaterade Facebook eller Twitter mitt i natten eller direkt när de vaknar på morgonen.

Larry Rosen säger att ett överdrivet användande av sociala nätverk kan resultera i ett negativt socialt beteende. Han påpekar dock att Facebook i sig självt inte leder till detta, utan endast användandet av tjänsten.

– Det finns två mekanismer som agerar samtidigt. Har du redan narcissistiska tendenser kommer dessa att förstärkas i skyddet bakom en bildskärm. På grund av samma skäl kan du uppmuntras att yttra dessa symptom genom ditt skrivande, säger Larry Rosen.

Han erkänner dock att hans upptäckter är relativt nya och ännu inte klara för publicering. Det framgår heller inte hur många personer som deltog i studien.

IDG News