Google förvärv av Motorola Mobility kom som en överraskning för många och spekulationerna bakom uppköpet sprids som löpeldar på webben. Godkänns affären av amerikanska myndigheter får Google lätta på cirka 80 miljarder kronor.

De flesta är överens om att det största skälet till affären är att Google vill komma åt de patent som Motorola sitter på. PC för Allas systertidning, PC World, har sammanställt fem av de vanligaste frågeställningarna kring affären.

Kommer Googles patentförvärv lyckas?

Enligt Motorola Mobility äger företaget mer än 14 600 patent och har ytterligare 7 000 patentansökningar världen över. Det är en portfolio som utan tvekan är värdefull för Google, inte minst med tanke på den senaste tidens patenttvister kring operativsystemet Android.

Den taiwanesiska mobiltelefontillverkaren HTC förlorade nyligen en patenttvist med Apple och har tidigare gått med på att licensiera flera tekniker från Microsoft för att kunna fortsätta bygga telefoner som kör Android.

I juni sa Microsoft att Samsung måste betala 15 dollar för varje Androidtelefon som företaget tillverkar på grund av patentintrång. Android är också hotat från Oracle i en pågående rättegång med Google.

Med så många problem runt hörnet råder det ingen tvekan om att Google måste göra något för att skydda sig självt och företagets samarbetspartners. Den stora frågan är dock om Motorolas patent räcker för att stoppa konkurrenternas patentattacker.

Är uppköpet ett försök att skydda Android från Motorola?

Det är fortfarande inte klart om Motorolas patentportfolio räcker för att skydda stämningar från Apple, Microsoft, Oracle och andra. Motorola Mobility hävdar dock att företaget är mycket självsäkert vad gäller styrkan i patenten. Företagets vd, Sanjay Jha, meddelade för en vecka sedan att Motorola överväger att stämma flera Androidtillverkare. Ett besynnerligt uttalande med tanke på att Google köpte upp hans företag sex dagar senare.

Kommer Motorolas speciella förhållande till Google att ändras?

Motorola var mer än bara en Androidtillverkare. Google och Motorola har haft ett mycket nära samarbete under flera år. Motorola var exempelvis det första företaget som släppte en surfplatta med Android 3.0 Honeycomb i och med Motorola Xoom. Motorola ligger även bakom den smarta telefonen Droid som hjälpte Android att ta stora marknadsandelar. Motorola har även öppet sagt att företaget har ett mycket nära samarbete med Google.

Problemet med Google uppköp är att affären kan ses som en skymf mot andra mobiltelefontillverkare som satsat på Android. Får Motorola nu bättre möjligheter att skapa innovativa mobiltelefoner lär konkurrenterna knappast bli glada.

Googles vd, Larry Page, meddelade i går att Motorola Mobility kommer att drivas som ett separat företag och Android kommer fortfarande att vara ett öppet operativsystem för samtliga parter. Frågan är hur väl det kommer att fungera och om affären kommer att ge Motorola ytterligare fördelar kring Android.

Betyder det här slutet för Motoblur?

Ett av problemen med Android är att alla tillverkare skapar sin egen version av Android med skalprogram som HTC Sense, Samsung Touchwiz och Motorolas eget Motoblur. Kommer Google använda Motorolas kommande telefoner för att visa upp en ”ren” version av Android som företaget tidigare gjort med Nexus?

Vad säger de andra Androidtillverkarna?

De första reaktionerna från Googles andra samarbetspartners som HTC, LG och Sony Ericsson var positiva efter gårdagens nyhet. Frågan är om Google kan sova i samma säng som Motorola och på samma gång tillfredsställa andra Motorolas konkurrenters behov. Skulle det visa sig att Motorola får förtur till nya funktioner och finesser i Android kan det innebära att konkurrenterna omvärderar samarbetet.

För tillfället ser de andra mobiltelefontillverkarna en stor möjlighet att Google nu kan skydda dem mot eventuella patenttvister på grund av Android.

Ian Paul
PC World