En vanlig anslutning till Facebook är ganska lätt att kapa. Detta gäller särskilt om du kör över ett öppet trådlöst nätverk, vilket är mycket vanligt just när det gäller Facebook. Du vill ju gärna rapportera var du är och vad du gör, eller hur?

Använder du samma lösenord på flera ställen är det extra riskabelt, eftersom det kan öppna fler konton åt hackaren, men även det faktum att någon kan uppge sig för att vara du är väl illa nog.

Men Facebook har en säkerhetsfunktion, som korkat nog inte är aktiverad som standard. Med hjälp av den blir din trafik krypterad, vilket du känner igen på att webbadressen får https framför sig i stället för http, och därmed betydligt bättre skyddad.

Det är mycket enkelt att ändra inställningarna. Logga in på ­Facebook och gå till sidan Konto­inställningar, som du hittar under Konto längst upp till höger. Klicka på länken Ändra bredvid Konto­säkerhet. Sätt en bock i rutan vid Säker anslutning (https) och klicka sedan på knappen Spara.

Vill du ha ytterligare lite säkerhet kan du också bocka för Login Notifications. Det innebär att du får ett e-postmeddelande varje gång det görs en inloggning till ditt konto från en ny dator. Det ger dig möjlighet att avgöra om det är du själv som loggat in eller om du blivit hackad.

Observera att säker anslutning inte fungerar om du använder en mobiltelefon.


SÄKRA. Med Säker anslutning får du https framför Facebook-adressen och därmed en krypterad överföring.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Facebook.
Tid: 5 minuter.

Det här lär du dig:

  • Hur du använder säker anslutning för Facebook.