Susande och surrande datorer är ett störande inslag i många sovrum, arbetsrum och även vardagsrum. Anki Sandinge och hennes familj vet precis hur det är. De har två datorer och ett par externa ­hårddiskar som alla står i vardagsrummet.

Tillsammans kan de skapa en påtaglig ljudridå i rummet.
– Det är något som är besvärande både för mig och för min familj eftersom datorn står på mest hela tiden. Både jag och min man är periodvis mycket ljudkänsliga och tycker det är jobbigt när det låter för mycket från datorerna, säger Anki Sandinge.
– Vi tänker kanske inte så väldigt mycket på ljudnivån när datorerna är på, men när vi stänger av dem på kvällen reagerar vi på hur tyst och skönt det blir, säger hon.

Inte tyst nog
Lyckligtvis är utvecklingen på rätt väg. Datorerna familjen har köpt genom åren har faktiskt blivit tystare och tystare. Men än är det långt kvar till total lugn och ro.
– Helst av allt skulle jag vilja ha datorerna stående i ett utrymme helt för sig själva och bara ha tangentbord och skärmar framme, kopplade trådlöst eller på något annat sätt. Allt för att få ned ljudnivån. Det enda jag själv gjort för att sänka ljudnivån är att ta bort allt damm som samlas inne i burken.

Hon är inte främmande för att ta fram skruvmejseln och göra något åt saken, isolera datorn med ljudisolerande mattor, kanske fixa vattenkylning till grafikkortet, och så vidare. Eller som sagt att flytta in allt som låter i en garderob någonstans, och bara ha den skönt tysta skärmen kvar i vardagsrummet.

Märkesdatorerna kommer
För dig som inte känner att du har den kunskapen eller orken finns det numera färdiga datorer att köpa som är specialbyggda för att hålla ljudnivån från fläktar och hårddiskar på rimlig nivå. Länge var det här något som du bara kunde få tag på som handbyggda och rätt så dyra specialkonstruktioner från mindre pc-byggarexperter, men de senaste åren har märkesdatorerna börjat komma ikapp.

Det som har hänt är att processorerna blivit svalare i samma takt som de blivit snabbare. Processorn är det som behöver mest kylning och därmed mest bullrade fläktar. En annan faktor som spelar roll är att tekniken för att bygga tysta fläktar blivit billigare, liksom priset för att bygga datorlådor som kan avleda mycket värme utan fläktar.

Vi har testat sex smarta datorer som uppges hålla extra låg ljudnivå. Många av dem är små och relativt långsamma så kallade htpc (home theatre pc), vilket innebär att de främst är tänkta som mediecenter som kopplas till tv:n. Några passar ungefär lika bra vid skrivbordet som på tv-bänken. En av dem är raka motsatsen, en kraftfull arbetsstation för ­seriöst jobb, men alla är de rejält ljuddämpade.
Eller nästan, vilket vårt test visar.