Apple Iphone 4 och Samsung Galaxy S II må vara de mobiler som får mest uppmärksamhet, och det är dem vi står och suktar efter i butikernas skyltfönster. Men behöver du verkligen den exklusiva designen, den dyra konstruktion och dessa maxade ­prestanda i din smartphone?

De flesta av oss utnyttjar sällan den extra prestandan och vi behöver sällan någon högupplöst jätteskärm, tv-utgång eller supersnabb uppkoppling.

Och om du inte heller har något behov av att visa omvärlden att du minsann har den senaste och grymmaste modellen, så finns det mängder av tusenlappar att spara – ­precis som när du köper en pc.
De flesta tillverkare har välbyggda budgetmodeller med gott om funktioner. Du kan mejla precis lika bra på en smartphone för 2 000 kronor som på en för 8 000 kronor. Du kan surfa – om än lite långsammare. Du kan ladda hem appar och spela spel – om än inte de mest grafikkrävande. Du kan uppdatera Facebook och Twitter, spela musik och kolla Youtube-klipp, men får nöja dig med lite lägre bildkvalitet.

Hyggligt snabba
Vi har testat tillverkarnas bästa smarta mobiler med en prislapp på under två tusen kronor inklusive moms.

Är du beredd att köpa din smartphone tillsammans med ett abonnemang med bindningstid och operatörslåsning, så kan du få dem ännu billigare.

Vi har bara testat telefoner med stor pekskärm i stället för tangentbord eller sifferknappar. De påminner med andra ord om premiummodeller som Apple Iphone 4, HTC Sensation och Samsung Galaxy S II.

Den största skillnaden är hastigheten. Premiummodellerna har processorer på minst en gigahertz och som ibland är ­dubbelkärniga. De har dessutom mer arbetsminne och kraftfulla grafikkretsar, allt för att kunna visa webbsidor snabbt på högupplösta skärmar, spela 3d-spel, ­hantera hd-video och mycket mer.

I vårt startfält är prestanda mycket mer beskedliga. Men det betyder inte att ­budgetlurarna inte räcker till. De hänger med förvånansvärt bra på det mesta av vardaglig användning.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Kan du tänka dig att köpa en billig smartphone?
Just nu
50% 50%

Fakta

I våras gjorde Telia en undersökning bland 3 172 personer om vad de använde sin smartphone till utöver vanliga mobilsysslor som att ringa och skicka sms och mms. Den visade att underhållning och sociala medier är det som dominerar. 52 procent uppger att de använder telefonen främst till nöjestjänster, som musik, film och Facebook. 29 procent säger att de mest gör ”nyttiga” saker som att söka information och kolla busstider.
Kvinnor är något mer nöjes-inriktade än män. 59 procent av kvinnorna i undersökningen mot 52 procent av männen.
Iphone-användare är klart mer intresserade av under­hållning i mobilen. 55 procent
mot 45 procent av Android-användarna.

Samtliga smartphone-tillverkare i Sverige ombads skicka sin bästa smartphone med ett pris utan abonnemang på maximalt 2 000 ­kronor. Några leverantörer avböjde då de inte hade telefoner i prisklassen. Telefonerna testades fabriksnya eller efter system-­återställning med förinstallerade program, webbläsare och mediespelare. Prestanda på Android-telefoner mättes med Smartbench 2010, och bedömdes med följande moment: Uppspelning av 480p video på fil samt strömmat från Youtube, laddning och navigering på pcforalla.se, samt laddning och bläddring i stor pdf-fil.
Skärmarnas ljusstyrka mättes med skärmkalibrator på fem mätpunkter, en i varje hörn och en i mitten. Skärmarna visade en helvit bild i fullskärm och ljusstyrkan var uppdragen till 100 procent. Uppkopplingshastigheten mättes med hjälp av bredbandskollen.se.
Uppkoppling med 3g mättes med ett abonnemang från Telenor.