Facebook har onekligen känt pressen från Googles nya sociala nätverk, Google+, de senaste månaderna. I går presenterade Facebook en rad nyheter som är tänkt att skydda användarnas integritet bättre och även förbättra tjänsten som helhet.

Totalt har Facebook infört över ett dussin nyheter inom profilhantering, statusuppdateringar, lokaliseringstjänster och taggar. Nyheterna kommer att införas successivt så det kan ta ett par dagar innan du ser dem på ditt konto.

– Utrullningen inleds imorgon och om allt flyter på enligt plan ska 100 procent vara utrullat i början av nästa vecka, meddelar Jan Fredriksson, pressansvarig för Facebook i Sverige.

Nedan följer en beskrivning av de största nyheterna på det sociala nätverket.

1. Profilkontroller

Tidigare var du tvungen att gå till dina sekretessinställningar för att redigera vilka delar av din personliga information som var synlig för vänner eller allmänheten. Nu kan du göra det direkt på din profilsida.

facebook profilkontroll

Vill du exempelvis att endast dina vänner ska se din hemort kan du nu klicka på en liten ikon bredvid textrutan för din hemort och välja vem som kan se informationen. Samtliga fält på din profilsida har nu en ikon bredvid sig så du enkelt kan ställa in hur din information visas.

2. Förhandsgranskning av taggar

Det här är säkert en av de mest efterfrågade funktionerna på Facebook. Tidigare kunde vem som helst tagga dig i en bild och bilden visades sedan på din profilsida, något som ibland kunde resultera i att pinsamma bilder på dig visades utan ditt medgivande.

facebook taggar

I den uppdaterade versionen av Facebook får du nu möjlighet att godkänna en taggning innan den publiceras. Det betyder att om du inte vill synas på en bild så kan du enkelt neka en taggning innan den visas på din profilsida.

3. Förhandsgranska profil

Redan tidigare har det funnits en funktion som gör det möjligt att visa hur din profil ser ut bland dina vänner eller allmänheten. Den funktionen var dock begraven under sekretessinställningarna och inte alltid så lätt att hitta.

facebook granska profil

Nu finns det en knapp upp till höger på din profilsida där du enkelt kan visa hur din profil ser ut för de andra användarna på tjänsten. På så sätt kan du snabbt ställa in vilken information som är synlig och för vem.

4. Enklare gruppindelning

Nu är det enklare att dela med sig av ett inlägg till en viss grupp av vänner. Tidigare var du tvungen att gå till sekretessinställningarna för att ange vem eller vilka som kan se dina uppdateringar.

facebook gruppindelning

Nu har det tillkommit en förbättrad knapp under rutan för statusuppdateringar som låter dig ange vilka som kan se ett visst inlägg. Dessutom kan du lägga till en plats och andra vänner som är med dig när du gör statusuppdateringen.

5. Ångraknapp

Tidigare när du gjorde en statusuppdatering kunde du inte ändra vem som kan se det efter att inlägget var gjort. I den nya versionen av Facebook kan du ändra detta i efterhand genom att klicka redigera till höger om inlägget.

6. Tagga vem som helst

Tidigare var det endast möjligt att tagga personer som är i din vänskapskrets. Nu går det att tagga vem som helst på Facebook, oavsett om personen är en vän eller inte.

7. Incheckning direkt i inlägget

facebook tagga platser

För att göra en incheckning på en viss plats var du tidigare tvungen att använda funktioner Platser i Facebooks mobila appar. Nu kan du lägga till en plats direkt i inlägget genom att klicka på plats-knappen strax under textrutan. Dessutom fungerar det nu även den vanliga webbversionen av Facebook, inte bara i mobila appar.