2018-12-19: Testet uppdaterat med G-Technology G-Drive R-Series

Data vi hanterar på våra datorer och i våra mobiler blir bara större och större. Video, både nerladdat och egenproducerat, är ofta i 4k och extra stora tack vare hdr. Ljudfiler går ofta att ladda ner i högupplöst lossless-format. Och sådant som spelinstallationer är ofta flera GB stora.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Därför kan det vara bra med extra utrymme, eller ett snabbt och behändigt sätt att flytta jättemängder från en dator till en annan. Kanske har du åtskilliga gigabyte semestervideo att flytta från din bärbara dator på landet till din kraftfullare datorn hemma för redigering? Då kan långsam uppkoppling, och omvägen via molnlagring vara en frustrerande upplevelse. Med en snabb ssd inpluggad i din usb- eller thunderbolt-port går det dock rappt och problemfritt.

Ssd-enheter
Externa ssd:er är nu för tiden väldigt små och behändiga. Skillnaden på en liten extern ssd och ett usb-minne börjar suddas ut.

Snabbare och större ssd

Under senaste året har det hänt två saker med de ssd:er som finns att köpa. Det första och viktigaste är att usb-3.1 gen 2 till slut har fått brett genomslag och nu är den dominerande typen av anslutning. Det innebär ett visst lyft i topphastigheten, i alla fall för ssd:er av hög kvalitet.

Det andra som hänt är att 256 GB har tagit över som den vanligaste storleken på enheterna. Det matchar utvecklingen vi sett på bärbara datorer där en typisk dator i ultrabook-stil numera i regel har en ssd på 256 GB.

Priset är givetvis fortfarande en nackdel, du kan få en extern ssd på 128 GB för runt 700 kronor, men för samma summa får du en usb-hårddisk på 1 TB – alltså ungefär åtta gånger billigare per byte. De vi testat här finns alla i storlekar runt 256 GB och då för det mesta med pris runt 1 200 till 1 500 kronor. Vissa finns i storlekar upp till 2 TB. Då blir det rejält dyrt.

Virriga usb-djungeln

Som alltid när det gäller usb-lagring kan det vara bra med en påminnelse om vad skillnaden på usb-3.0, usb-3.1, gen 1 och gen 2 är. Usb-3.0 och usb-3.1 gen 1 är egentligen samma sak. En databas med överföringshastighet på upp till 5 gigabit per sekund. Usb-3.1 gen 2 har istället hastighet på 10 gigabit.

Det som folk för det mesta menar när de säger usb-3.0 är dock 5 gigabits usb med den gamla stora och fyrkantiga typ-a-kontakten eller den avlånga platta mikro-usb-varianten. Pratar vi om usb-3.1 så menar vi i regel usb-portar med nya mindre typ-c-kontakten. Om typ-c-porten på din dator stödjer gen 1 eller gen 2 kan vara svårt att veta. Det gäller att lusläsa datorns specifikationer.

Usb-kabel
Usb-typ-c-kabel med usb-typ-c till typ-a-adapter.

Slutligen har vi thunderbolt 3-portar, som också använder usb-c-kontakt och kan ansluta usb-prylar. Dessa stödjer ofta snabbare usb-3.1 gen 2, men det är inte en garanti, speciellt om datorn är något år eller två gammal. Den kan vara begränsad till gen 1-hastighet.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som hade externa ssd:er i sortimentet på Prisjakt, och bad dem ställa upp med en så ny modell som möjligt. En del mindre tillverkare utgick då vi inte kunde hitta presskontakt till dem. Av åtta kontaktade tillverkare fick vi tag på testenheter från fyra, och kunde komplettera med lån av två extra enheter direkt från en distributör.

Enheterna testades fabriksnya på en kraftfull bärbar pc med usb-3-typ-a samt usb-3.1 gen 2 typ-c-kontakt, Windows 10, Intel Core i7-processor samt en ssd med läs- och skrivhastighet på ca 1,4 GB/s. Prestanda mättes med manuell kopiering av en katalog med stora filer på 9 GB från och till enheten, en katalog på 4 GB bestående av cirka tusen små filer, samt med Crystal Disk Mark 4.0 och HD Tune Pro.