Adata SE730: Snabb och säker, men opraktisk

Vi testade denna lilla ssd från Adata första gången för ett år sedan. Då stack den ut som en av få enheter som stödde snabba usb-3.1 gen 2, och låg klart före konkurrenterna i överföringshastighet.

I teorin innebär det upp till 10 gigabit per sekund, eller 1,25 gigabyte, dubbel mot usb-3.0 eller usb-3.1 gen 1. Men i praktiken kan inte hela den bandbredden användas för filer, och andra flaskhalsar som hastigheten på flashminnet och controllern (hårdvaran i en ssd som läser och skriver från minnet) begränsar hastigheten.

Adata SE730

Vi får ut precis över 500 megabyte i läshastighet och även riktigt snabb skrivhastighet. Och när vi nu mäter om hastigheten på en ny testdator, samma som vi testat de nya konkurrenterna på, står sig i stort sett det resultatet. Det kräver dock att vi skaffar en egen kabel till den. Vi får bara med en usb-c till usb-a-kabel för gammal usb-3.0-port, och då landar hastigheten på lite drygt 350 megabyte per sekund istället.

Nu är gen 2-stöd mer regel än undantag på externa ssd:er i denna prisklass, men Adata SE730 visar sig fortfarande vara den snabbaste disken i klassen. Dock med mycket mindre marginal än när vi först testade den. Hastigheten i sig är inte längre ett argument nog att välja den över konkurrenterna.

Den har dock en annan egenskap som är både en för- och en nackdel; dess vattentäta konstruktion som gör att den fått ip68-klassificering, och därmed kan tappas i åtminstone diskhon utan att ta skada. Ner till en meter under vatten i en halvtimme ska den klara. Det är dock inte bara positivt. Adata lyckas med det genom att gömma usb-porten bakom ett rejält lock på enhetens ena kortsida. Oroar du dig inte konstant för att tappa den i vattenpölar är det en rätt så krånglig lösning och luckan kan vara svår att få igen ordentligt.

Adata SE730

SE730 har också en stadig konstruktion för övrigt, en guldskimrande aluminiumprofil med svart plast på vardera kortsida och en liten aktivitetsdiod under luckan intill usb-porten. Den är rätt så snygg i all sin enkelhet men tjockare än de flesta andra konkurrenter. Mjukvarumässigt får vi ingenting extra. SE730 är en snabb lagringsplats och ingenting annat.

Konkurrensen är hårdare nu än för ett år sedan. Därför får Adatas disk lite lägre betyg än när vi först testade den.

Fakta Adata SE730

Testad: September 2017, kompletterad September 2018
Kontakt: www.adata.com
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 250 GB
Övrigt: Stöttålig, vattentät
Storlek: 73 x 44 x 12 mm
Vikt: 33 gram
Garanti: 3 år
Pris: Från 1 554 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 501,1 MB/s
Läsning, slumpmässig: 282,3 MB/s
Skrivning, sekventiell: 399,8 MB/s
Sökning: 0,2 ms

plus

Snabb.
Stadig konstruktion.
Vattentät.

minus

Inga hjälpprogram.
Ingen usb-c till c-kabel.
Opraktisk lucka.

Betyg 4 av 5