Freecom Mssd: Dyr och gammaldags, men med bra program

Freecom ställer upp med Mssd, en extra kompakt liten disk som ser ut som, och är ungefär lika stor som, en Zippo-tändare, fast tunnare och lättare. Den ger ett snyggt intryck på ett bord inkopplad till vår laptop. Dess vassa kanter gör den dock inte idealiskt för att stoppa ner i en ficka, lite avrundning hade hjälp mycket. Till skillnad från flera andra diskar har den ingen diod som indikerar att den är igång.

Den finns i storlekar från 128 GB upp till 1 TB. Vi har testat den minsta av dem, som är den som är lättast att få tag i svenska butiker. Med ett pris på 1 400 kronor är den inte mest prisvärd per GB. Det finns flera konkurrenter som ger dig det dubbla för det priset.

Freecom mSSD

Disken har inte usb-c-kontakt utan en mikro-usb-3.0, vilket är lite mindre praktisk att plugga in, och det begränsar också hastigheten till usb-3.0-fart. Den når alltså inte samma topphastighet på överföringar som modernare diskar med usb-3.1 gen 2-anslutning, Iaalla fall inte för sekventiell läsning av stora filer. När vi skriver data till disken, läser en stor katalog med små filer eller gör en mätning av läsning av slumpmässiga adresser blir skillnaden mindre.

Det finns också en ny version av disken med usb-c och gen 2-stöd, men den finns bara tillgänglig i 512 GB och är orimligt dyr för att vara med i detta test. Den är även dyrare än andra ssd:er i samma storlek.

Vad Freecom däremot har är ett gediget bibliotek av användbara program som medföljer disken. Förutom ett program för formatering och återställning av disken, ett för djupradering av filer och ett som ger överblick över vilka filtyper som disken har lagrade så får vi kompetenta och lättanvända Nero Backitup 12 Essentials. Kör du Mac får du backupprogram och formateringsverktyget, men inte de andra apparna.

Freecom mSSD

Backitup 12 Essentials är en nerbantad version av Neros kommersiella backupprogram men innehåller det mesta en enskild användare kan behöva – synkronisering av mappar, backup av systembilder och hela diskar, och möjlighet att skapa återställningsmedia av systembilden. Även sidoappen Rescue Agent ingår, vilken låter dig återställa raderade filer.

Fakta Freecom Mssd

Testad: September 2018
Kontakt: www.freecom.com
Anslutning: Mikro usb 3.0
Lagringsstorlek: 128GB, 512GB, 1TB
Övrigt: Backupprogram, diskunderhållsprogam, filåterställningsprogram
Storlek: 78 x 35 x 8 mm
Vikt: 25 gram
Garanti: 3 år
Pris: Från 1 199 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 356,8 MB/s
Läsning, slumpmässig: 234 MB/s
Skrivning, sekventiell: 229,6 MB/s
Sökning: 0,2 ms

plus

Snygg och kompakt.
Låg vikt.
Många bra medföljande program.

minus

Dyrare än andra diskar.
Gammal anslutning.
Måttliga prestanda.

Betyg 3 av 5