G-Drive R-Series: Enkel bjässe med extra tålighet

G-Drive R-series från G-Technologies är en lite större och bastantare enhet än de flesta konkurrenter, småkantig i designen, stor i måtten och relativt tung. Men så är den å andra sidan både rejält stryktålig och rymmer mycket minne. Minsta enheten har 500 gigabyte lagringsplats, och sedan finns modeller med 1 TB och 2 TB.

Det avspeglar sig också i priset, det billigaste vi kan komma undan med är runt 2 000 kronor för 500 GB-modellen. Det är till och med lite mer än till exempel en 500 GB Samsung T5 eller Sandisk Extreme 600.

G-Drive R-Series

För det priset får vi som sagt ett stöttåligt chassi, men också vattentålighet. Enheten är IP67-klassad, och tål därmed en avspolning under rinnande vatten, men inte att nedsänkas under vatten en längre tid. Chassit ska dessutom inte bara vara stöttåligt utan är krossäkert och ska tåla cirka 450 kilo ovanpå.

Gränssnittet är usb 3.1 gen 2, fast interna gränssnittet till disken uppges vara sata, vilket gör att vi får en teoretisk begränsning i läshastighet på 560 Mbit per sekund. I våra mätningar håller den jämna steg med konkurrenterna men är varken snabbare eller segare. Läshastigheten är dock lite ojämn, och har i våra mätningar en tendens att gå ner till runt 100 Mbit tillfälligt.

Kontakten på disken är usb typ c och vi får med två separata kablar, en till usb c och en till usb a. Bägge är lite jobbigt korta, ungefär en decimeter och rätt så tjocka och stela.

G-Drive R-Series

Disken är förformaterad med HFS+, ett filsystem för MacOS, så i en Mac får vi upp en full volym direkt när vi ansluter första gången. Pluggar vi in disken i en Windowsdator får vi upp en liten 4 GB volym som innehåller två program. Det ena installerar drivrutiner för HFS+ i Windows, vilket kan vara behändigt om du vet att du kommer vilja använda den i både Windows- och Mac-datorer. Det andra formaterar om disken till NTFS-format. Då blir den snäppet snabbare i en Windows-dator, framförallt får sökningar lite snabbare.

Andra program som backup och extra säkerhet, vilket en del av konkurrenterna erbjuder, får vi här klara oss utan. Det här är en stor och stryktålig lagringsvolym, inget annat.

Fakta G-Technology G-Drive R-Series

Testad: December 2018
Kontakt: www.g-technology.com
Anslutning: Mikro usb 3.0
Lagringsstorlek: 500GB, 1TB, 2TB
Övrigt: Formateringsprogram
Storlek: 94 x 50 x 15 mm
Vikt: 86 gram
Garanti: 5 år
Pris: 1 988 kronor hos Proshop.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 441,3 MB/s
Läsning, slumpmässig: 219,1 MB/s
Skrivning, sekventiell: 220 MB/s
Sökning: 0,2 ms

plus

Goda prestanda
Snygg, annorlunda design
Extra tålig

minus

Relativt stor och tung
Ina extra program och funktioner
Något dyr

Betyg 4 av 5