Bra valSandisk Extreme 600: Byggd för tuffa tag

Vi har testat Sandisk Extreme 500 tidigare, men då var det en platt liten kvadrat till enhet med usb-port opraktiskt placerad i ett hörn. Den nya versionen har fått en mer traditionellt hårddiskformad form.

Sandisk Extreme 600 är en av de största i testet, och också en av de tyngre. Detta tack vare ett par millimeter tjocka skyddande gummikanter och gummitäckt baksida som ska ge enheten extra stöttålighet. Den har dessutom ett stort hål i ena hörnet som gör att du kan haka i den i en ordentlig bältesclip eller en större nyckelring. Den är däremot relativt tunn med sina nio millimeter rakt över, och de rundade sidorna gör den bekväm att slinka ned i en byxficka.

Sandisk Extreme 600

Ip55-klassning innebär att den tål stänk och en snabb avspolning men inte att doppas längre tid i vatten. Den är precis som föregångaren tålig mot höga och låga temperaturer, Sandisk uppger 0-45 grader när den används och minus 20 till 70 grader urkopplad.

Prestandamässigt ger den oss stabilt resultat med god läshastighet, jämn prestanda vid slumpmässig läsning och godkänd men inte bländande skrivhastighet. Enheten blir något varm efter långvarig användning, men aldrig så det blir obekvämt.

En rätt så kort usb-c till usb-c-kabel medföljer, samt en liten adapter till den om du vill ansluta till en äldre usb-port. Men då får du också kompromissa med maxhastigheten och landar på ungefär 360 megabyte per sekund.

Sandisk Extreme 600

På disken ligger installationsfil för Sandisk Secure Access, som ger dig en krypterad mapp på disken som du enbart kommer åt om via lösenord. Det installeras på disken med alla konfigurationer, så du kan enkelt flytta disken till en ny dator och komma åt samma skyddade mapp. Hastigheten på läsning av låsta filer är dock inte alls lika snabb som disken för övrigt, så det är inte en mapp att rutinmässigt spara alla filer i.

Fakta Sandisk Extreme 600

Testad: September 2018
Kontakt: www.sandisk.com
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Övrigt: Stöttålig, vattentålig, adapter till usb typ a, kryperad mapp
Storlek: 96 x 49 x 9 mm
Vikt: 44 gram
Garanti: 3 år
Pris: 1 052 kr (250 GB) hos Proshop.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 456,8 MB/s
Läsning, slumpmässig: 239,1 MB/s
Skrivning, sekventiell: 251 MB/s
Sökning: 0,2 ms

plus

Goda prestanda.
Extra tålig.
Bra pris.

minus

Något stor.
Inget backupprogram medföjer.

Betyg 4 av 5