Bra valSamsungs externa ssd:er i T-serien hör till de bättre men också bland de dyrare per gigabyte. Med T5 ändrar Samsung på det senare. T5 finns i fyra storlekar, där den minsta på 250 GB ligger bra till i konkurrensen med pris på under 1 300 kronor i flertalet butiker och i vissa lägre än så. Den finns även i storlekarna 500 GB, 1 TB och 2 TB, alla jämförelsevis prisvärda.

Till det yttre är det ett solitt litet block aluminium med rundare långsidor. De två större modellerna är svarta och de två mindre gråblå. Men de har samma mått och såvitt vi kan se samma vikt. Samsung T5 är inte minsta disken i klassen, men har en behändig och bärvänlig form.

Samsung T5

Samsung uppger inget specifikt när det gäller stöt- eller vattentålighet på T5, så vi ska nog undvika att tappa den i diskhon eller från höga höjder. Med det sagt verkar chassit rejält stadigt för allt vardagsslitage. En usb-c-kontakt sitter mitt på en av dess avhuggna kortsidor. Vi får med två kablar, en för liten usb-c till stor usb-a och en usb-c till usb-c.

Stabil men inte snabbast
Samsung T5 uppges vara usb-c gen 2-kompatibel och ha överföringshastighet på upp till 520 MB/s. Riktigt så bra går det inte i vårt test, men våra 448 MB/s vid läsning av stora filer är helt klart respektabelt och det med jämn och stabil fart. Att skriva till enheten går inte lika snabbt, men den står sig fortfarande väl i konkurrensen.

På disken hittar vi programmet Samsung Portable SSD, som installeras lokalt på datorn du ansluter till. Det ger oss en enda funktion: 256 bitars AES-kryptering och lösenordsskydd av hela lagringsvolymen. Om du inte räknar möjlighet att ladda ner och uppdatera sig själv som en separat funktion.

Samsung Portable SSD app

Programmet finns till Windows och Mac, samt till Android för separat nerladdning. Med disken krypterad påverkas prestanda en aning, men inte mer än ett par procent i vår testdator.

Fakta Samsung T5 Portable SSD

Testad: Oktober 2018
Kontakt:www.samsung.se
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Övrigt: Separat kabel för usb typ a, kryptering av hela volymen
Storlek: 7,4 x 5,75 x 1,05 cm
Vikt: 51 gram
Garanti: 3 år
Pris: 1 051 kr (250 GB) hos Proshop.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 448 MB/s
Läsning, slumpmässig: 308,1 MB/s
Skrivning, sekventiell: 348,2 MB/s
Sökning: 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Enkel, effektiv kryptering.
Bra pris..

minus

Aningen stor.
Inget backupprogram medföljer.

Betyg 4 av 5