Silicon Power Bolt B80: Snygg, smart, stor och småseg

Silicon Power är ett av många mTaiwan-baserade företag som sysslar med lagring. Vi har testat deras diskar då och då, men de är inte alltid lätta att hitta i svenska butiker. Nya Bolt B80 finns dock tillgänglig hos en handfull återförsäljare.

Bolt B80 ser inte ut som andra ssd:er, utan sticker ut med sin runda design, en nästan platt cirkel i matt aluminium med en usb-port på sidan. Det är en relativt stor och tung enhet jämfört med många konkurrenter, men den ska vara extra stötskyddad på insidan och tål att tappas i backen. Dessutom tål den att köras i höga och låga temperaturer, från noll grader till 70.

Silicon Power Bolt B80

En liten diod på ovansidan indikerar aktivitet, och när enheten inte används täcks usb-porten av en liten gummilucka. Det gör att den är vattentålig med ip68-klassning och kan klarar därmed av en vattenpöl utan problem. Men det är lite tålamodsprövande krångel att få upp luckan när vi vill ansluta disken.

Silicon Power skickar med en usb-c till usb-c-kabel samt en separat för usb a. Vi föredrar det framför en adapter och kablarna är av hög kvalitet. Dock allt för korta.

Prestandamässigt imponerar den inte, men är inte heller någon stor besvikelse. Den stödjer usb-3.1 gen 2, men bästa maxhastighet vi kommer upp i vid test är nästan exakt 400 megabyte per sekund. Det är under snittet, och även skrivhastigheter underpresterar en aning. Men hastigheten är i alla fall stabil och jämn, och disken blir aldrig överdrivet varm.

Silicon Power Bolt B80

Bolt B80 fungerar fint att bara plugga in, och du kan också ladda ner programmet Silicon Power Widget som ger dig enkel backupfunktion, möjlighet att synka diskens innehåll med molnlagringstjänster och kryptering. Programmet finns för Windows från XP och framåt, och även i en version för Mac. Vi hade föredragit att installationsfiler fanns på disken, men de är å andra sidan lätta att hitta på tillverkarens hemsida.

Fakta Silicon Power Bolt B80

Testad: September 2018
Kontakt: www.silicon-power.com/web/se/
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 120GB, 240GB, 480GB
Övrigt: Stöttålig, vattentät, kryptering, backup, extra kabel till usb a
Storlek: 75 x 75 x 12 mm
Vikt: 53 gram
Garanti: 3 år
Pris: Från 876 kronor hos Prisjakt (120 GB)

Prestanda

Läsning, sekventiell: 404,8 MB/s
Läsning, slumpmässig: 216,9 MB/s
Skrivning, sekventiell: 199,7 MB/s
Sökning: 0,2 ms

plus

Snygg och annorlunda design.
Extra tålig.
Behändigt program.

minus

Lite efter de snabbaste i prestanda.
Något tjock och tung.
Korta kablar.

Betyg 4 av 5