Verbatim Vx500: Snygg, slimmad och ojämn

Verbatims mest kända externa lagringsenheter är Store’n’Go, prispressade hårddiskar och ssd:er med fokus mer på praktisk användning och lågt pris, snarare än design och premium-känsla. Vx500 är raka motsatsen till det; en extra slimmad och läckert designad avlång metallpinne med matta ytor, och rundade långsidor.

Vx500 finns i 120, 240 och 480 GB-storlek. Priset på den 240 GB-enhet som vi testar matchar ungefär konkurrenter som till exempel Sandisk Extreme 600.

Verbatim Vx500

Den är både snygg att titta på, och bekväm att bära runt på. I alla fall så länge du inte nyss har använt den. För det krävs inte mycket av läsning och skrivning till dess minneskretsar för att den ska bli rejält varm. Inte så att den direkt bränner hål i byxfickan, men den blir klart obekväm att plocka upp om den inte får svalna av någon minut efter intensiv dataöverföring.

Vx500 har usb-c-kontakt och en minimal aktivitetsdiod på ena kortsidan. Vi får med två separata usb-kablar: en till usb-typ-c-port och en till usb-typ-a. Det är på ett sätt bättre än den lilla usb-c-till-a-adapter som en del andra diskar har, då det kan vara lätt att tappa bort det lilla tillägget. En separat stadig kabel är enklare att hantera.

Prestanda är dock minst sagt ojämna. Läsning är konstant snabb, men vid skrivning till enheten kan hastigheten variera mellan från mellan cirk 270 och 40 megabyte per sekund. Ett bibliotek med 4 GB videofiler går snabbt, men ett annat med 8 GB börjar snabbt och tappar farten halvvägs. Det verkar som om sekventiell skrivning av för stora mängder data på en gång gör att den går in i ett långsammare läge. Kanske för att förhindra överhettning?

Verbatim Vx500

På disken ligger samma Nero-program som vi får med Freecom Mssd, och det fungerar lika bra här, med säkerhetskopiering och ett filåterställningsverktyg. Här får vi dock inga andra underhållsverktyg och inget backupalternativ för den som kör Mac. Då får vi bara en snygg men lite ojämn och opraktiskt varm usb-disk.

Fakta Verbatim Vx500

Testad: September 2018
Kontakt: www.verbatim.com
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 120GB, 240gb, 480GB
Övrigt: Extra kabel till usb typ a, backupprogram
Storlek: 92,5 x 29 x 9 mm
Vikt: 27 gram
Garanti: 2 år
Pris: 679 kronor hos Conrad.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 452,3 MB/s
Läsning, slumpmässig: 249,9 MB/s
Skrivning, sekventiell: 39,74 MB/s till 273 MB/s
Sökning: 0,3 ms

plus

Elegant design.
Slimmad oh lätt.
Hög läshastighet.
Bra backupprogram.

minus

Ojämn skrivhastighet.
Blir snabbt varm.
Inga program förutom backup.

Betyg 4 av 5