PC för Alla Bäst i testWD My Passport SSD: Kantig kvadrat med smarta program

WD My Passport SSD har samma design som tillverkarens större externa diskar, och den är vi inte helt övertygade av. Den sticker ut utseendemässigt, med sitt chassi som är till hälften svart och slätt och till hälften räfflat och silverfärgat. Det är snarare formen som stör, ett helt rätvinkligt rätblock i plast, där de skarpa hörnen gör den opraktisk att stoppa i en ficka. Den är också till måtten jämförelsevis stor.

De större måtten ska dock delvis bero på intern stötdämpning som gör att den tål att tappas i backen. Den ska enligt WD själva överleva ett fall på cirka två meter. Vi testar att låta den falla från bordshöjd, och förutom lite kantstötning i plasten fungerar den felfritt efteråt.

WD My Passport SSD

My Passport SSD ansluts med usb typ-c och har usb-3.1 gen 2-stöd. En liten adapter till usb-typ-a-kontakt medföljer, men tyvärr sitter den inte så bra och har en tendens att hoppa av om vi inte är extra försiktiga. Vi rekommenderar därför att du investerar i en separat kabel istället.

Läs- och skrivhastighet för stora filer är hög och jämn, och i våra mätningar med benchmarkprogram visar den på ovanligt kort söktid för att vara en usb-disk. Det borde båda gott för slumpmässig läsning, men här får vi istället lite långsammare resultat än många konkurrenter. Inte så att det är någon avgörande nackdel, den är fortfarande snabb, men det är bara ett lite oväntat resultat. Vi hade tillfälle att både testa en 256 GB-version och en dyrare 1 TB-modell, och vi får nästan exakt samma resultat.

Med WD My Passport SSD får du ett gediget programpaket både för Windows och Mac. Viktigaste appen är WD Discovery som installeras från diskens rotkatalog. Det lägger sig som en ikon i aktivitetsfältet och har ett gäng huvudfunktioner; den låter dig lösenordsskydda hela disken, komma åt dina media på vanliga sociala media och säkerhetskopiera dem, och kan ansluta till WD:s nätverksdiskar.

WD My Passport SSD

Under en egen flik hittar vi sedan extra appar som kan installeras – WD Backup ger grundläggande och lättanvänd filbackup, WD Drive Utilities förenklar skötsel och hälsokontroll av enheten, och WD Security som ser ut att göra samma sak som går att göra direkt i WD Discovery, lösenordsskydda disken. Vi får också länkar till tredjepartsprogram, men de får vi betala som vanligt för.

WD My Passport SSD

Testad: September 2018
Kontakt: www.wdc.com
Anslutning: Usb 3.1 gen 2
Lagringsstorlek: 256GB, 512GB, 1TB, 2TB
Övrigt: Stöttålig, adapter till usb typ a, backupprogram, kryptering, diskunderhåll
Storlek: 90 x 45 x 10 mm
Vikt: 40 gram
Garanti: 3 år
Pris: 1 379 kr (256 GB) hos Dustin.

Prestanda

Läsning, sekventiell: 407,9 MB/s
Läsning, slumpmässig: 222 MB/s
Skrivning, sekventiell: 294,7 MB/s
Sökning: 0,1 ms

plus

Kul utstickande design.
Stöttåligt chassi.
Utmärkta medföljande program.
Bra pris.

minus

Något efter de snabbaste i prestanda.
Opraktiskt kantig form.

Betyg 4 av 5