Steve Jobs är mannen som skapade Apple, försvann, kom tillbaka – och vände en knäande förlust till braksuccé. Från att stå för en plattform som höll på att kvävas av pc:n och Microsoft leder Apple återigen utvecklingen inom sitt område. Med produkter som användarna älskar! Steven Paul Jobs har dock inte alltid varit lika hyllad, och vägen till framgång har varit minst sagt skakig.

Som spädbarn adopteras Steve av Paul och Claire Jobs. Paul kommer från ett kalvinistiskt hem. Hans livssyn präglas av tron på hårt arbete och ett sparsamt liv. Paul Jobs går till sjöss när han tar värvning i kustbevakningen. När andra världskriget går mot sitt slut mönstrar han av i San Francisco och ser där chansen att skapa en ny tillvaro.

Clarie Jobs är en infödd San Francisco-tjej, uppväxt i (då ruffiga, nu trendiga) Missionområdet i södra delen av staden. Det säger klick och 1946 gifter de sig. Senare adopterar de Steve som visar sig vara ett aktivt litet barn. Kanske överaktivt, till och med. En gång får föräldrarna åka till sjukhuset i ilfart för att magpumpa honom då han och en kompis druckit en flaska med insektsgift. En annan gång stoppar han en hårnål i vägguttaget.

Visionär. Steve Jobs lägger ut texten om framtiden. Foto: Margaret Wozniak.

Den mystiske ingenjören
När andra ungar börjar spela fotboll och härja omkring i skogen träffar Steve en något annorlunda bästis. Till familjens gata i samhället Mountain View flyttar nämligen en ingenjör vid namn Larry Lange. I stället för att gå runt och hälsa på grannarna monterar han en kolkornsmikrofon ute vid gatan. Kvarterets ungar blir så klart nyfikna. Steve Jobs springer hem och berättar om den spännande mikrofonen som inte behöver någon förstärkare. Pappa Paul, en händig man som delvis försörjer sig på att rusta upp begagnade bilar, förklarar att det inte är möjligt och Steves nyfikenhet växer ännu mer.

Larry Lange jobbar på HP som ingenjör och Steve dyker snart upp kväll efter kväll hemma hos Larry för att lära sig allt han kan. Larry lyckas värva Steve till den inte helt onördiga Klubben för Unga Forskare vid HP. Där träffas varje tisdag unga ingenjörer i kafeterian för att närmare studera apparater som miniräknare, lasrar och hologram. Och det är genom den här klubben som Steve för första gången får se en dator.

– Jag var kanske tolv år första gången. Jag kommer ihåg den kvällen. De visade en av sina nya skrivbordsdatorer och lät oss leka med den. Jag önskade djupt att jag hade en. Jag tyckte det var tjusiga grejor, berättar han i en intervju med Playboy från 1985.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning