Mötet med Woz
Steve Jobs är vid den här tiden inte den karismatiske person vi i dag känner honom som. Han har svårt att skaffa vänner i skolan, är tyst och tillbakadragen och inte alls intresserad av lagsporter som många andra killar i den åldern. Så elektroniken passar honom perfekt. Det är också genom intresset för elektronik han träffar en
annan grabb som sedan följer honom genom livet – Steve Wozniak.

Hobbyprojekt. Bland annat belamrade killarna Steve Wozniaks mammas sovrum med prylar... Foto: Margaret Wozniak.

För alla Macentusiaster är han kort och gott Woz och den som är den tekniska trollkarlen av de båda. Woz är den som Steve senare startar Apple med, Woz är med och skapar den legendariska Apple II-datorn. Woz är fem år äldre än Steve och när de träffas är med andra ord Woz den där äldre killen som kan en hel del.

– Han var den första person jag träffat som visste mer om elektronik
än jag, erkänner Steve Jobs i av Michael Moritz bok The Little Kingdom.

När de lär känna varandra djupare har Steve Wozniak precis visat upp en dator som han själv byggt ihop. På många sätt är de varandras motsatser. Woz har respekt för auktoriteter. Steve är en rebell. Woz gillar att vara uppslukad av teknik och elektronik. Steve är mest av allt uppslukad av sig själv. Woz bygger datorer. Steve intresserar sig för alternativkultur och inspireras av Bob Dylan. Woz hatar droger. Steve är mer liberal.

– Jag blev hög, upptäckte Shakespeare, Dylan Thomas och alla de där klassiska grejerna. Jag läste Moby Dick och deltog i lektionerna i kreativt skrivande, berättar han i Playboy-intervjun från 1985. Såklart handlar det om marijuana som han, liksom många unga i Kalifornien vid den tiden, experimenterar med. Det här är trots allt San Francisco, födelseorten för hela hippiekulturen, under tidigt sjuttiotal och Steve är 17 år gammal. Under fjärde året på high school är Steve en fullfjädrad outsider som hänger med flickvännen Colleen. Det är hon som introducerar honom för LSD.

– Det var storartat. Jag hade lyssnat på en massa Bach. Plötsligt spelade hela veteåkern Bach. Det var den mest underbara upplevelsen i hela mitt liv dittills. Jag kände mig som dirigenten och Bach kom gående genom veteåkern, berättar Steve Jobs i The Little
Kingdom.

Droger, celibat och morötter
Steves intresse för droger fortsätter under hans tid på universitetet. I stället för att plugga på något av de ansedda universiteten i Kalifornien drar han till Reed i Portland, Oregon – på betryggande avstånd från föräldrar som kan hålla uppsikt. Reed är känt som ett liberalt universitet med inriktning mot humaniora och Steve trivs som fisken i vatten. Kanske inte med undervisningen, som han ganska snabbt börjar strunta i, utan mer med miljön. Dagarna fördriver han i skolans bibliotek och tillsammans med kompisen Dan Kottke blir experimenten med droger allt mer omfattande.

De båda brukar sitta i ett litet utrymme ovanför Kottkes rum och experimenterar med sömnlöshet, dieter och olika substanser. Det är också under den här tiden som Steves intresse för österländsk mysticism grundmuras och han upptäcker zenbuddismen. Hans fascination blir så djup att han till slut åker på en pilgrimsresa till Indien för att möta gurun Neem Kairolie.

Att den store gurun är död när Steve når fram till Kainchiområdet kommer som en överraskning, men resan gör ett djupt intryck på Jobs, som bland annat vandrar omkring ensam i Himalaya. Han försöker framstå som lika fattig som folket runt omkring. Han ser svältande tiggare dö längs Ganges floder och han hamnar mitt i en religiös ceremoni där han väljs ut bland hundratals indier av en baba, en helig man.

– Han stänker vatten på mitt huvud, drar fram en rakkniv ur fickan och börjar raka mitt huvud. Jag är fullkomligt bedövad. Jag är 19 år gammal, i ett främmande land, uppe i Himalaya och här är denne bisarre indiske baba som just har släpat mig med sig bort från resten av gruppen, och han står och rakar mitt huvud uppe på den här bergstoppen, berättar Jobs i boken The Little Kingdom.

Det är också under den här perioden somSteve Jobs blir medveten om kostens betydelse och han experimenterar lika intensivt med den som med drogerna. I dag är Jobs vegan och under perioder i livet har han varit frukterian. Det är precis vad det låter som – en
person som enbart lever på frukt.

– Naturligtvis satte jag igång med det på mitt eget typiskt knäppa sätt på den tiden, berättar han i The Little Kingdom.

Hans egna knäppa sätt innebär att han bestämmer att han inte får duscha under fruktdieten, tvingar sig själv att leva i celibat och äter under en tid endast morötter som han inte får tillaga. Käkar man tillräckligt många morötter får man som en bonus en lite bronsfärgad hudton. Så det kanske det är värt.

Sida 2 / 4

Innehållsförteckning