Datorbyggandet börjar
Hemma igen från Indien får Steve Jobs 1974 jobb på datorföretaget Atari, och efter ett tag bleknar minnena från Indien bort. Det är dags att göra något nytt – någonting som kan förändra världen och som han helt kan gå upp i.

Runt om i San Francisco-trakten börjar dataföreningar bildas som har som syfte att föra ut datakunnande till folket. Steve och Woz börjar hänga på Homebrew Computer Club, där ett trettiotal entusiaster samlas runt en datorbyggsats och testar sig fram. Det ena leder till det andra och snart har tanken på att bygga en egen
dator väckts. Kapitalet skaffar de två genom att konstruera spelet
Breakout och sälja det till Atari för 1 400 dollar. När Steve dessutom säljer sin Volkswagen-buss och Woz lyckas kränga sin miniräkare från HP är det dags att börja konstruera.

Foto: Apple.

Tanken är först att datorbyggandet ska vara en extraknäck, något de kan göra vid sidan av sina vanliga jobb på Atari och HP. Allt de behöver göra är att förädla de datorbyggsatser som redan finns på marknaden. Woz gillar upplägget och Steve registrerar namnet Apple Computer. Att det just blir Apple finns det ganska många teorier om, men det är nog inte allt för vågat att påstå att det finns
några delar Beatles i namnet och några delar frukterian. Dessutom säger myten att Steve ville ha ett namn som kom före Atari i telefonkatalogen.

Första datorn är anspråkslös
Sin första dator kallar de Apple I och året är 1976. Ärligt talat är datorn inte så mycket att hurra för. Den enda fördelen är att priset sänks så att de som brukar går till datorklubbar kan komma över en egen dator. Datorn sätts ihop hemma i Steves föräldrars garage och
materialkostnaden i varje dator är runt 250 dollar. Med dubbelt påslag och lite marginal till handlarna kommer de fram till att ett bra butikspris är 666 dollar.

Mot alla odds blir den första Apple-datorn en någorlunda framgång och totalt omsätter Steve och Woz runt 750 000 dollar på datorn. Ungefär hälften av det är vinst och nu är Steve och Woz ivriga
på att skapa uppföljaren – Apple II.

En världsnyhet
När Woz helt kan fokusera på den tekniska utvecklingen av datorn övar Steve upp sina färdigheter i försäljning och förhandling. Han lyckas övertala finansiärer och förhandla fram bra priser på komponenterna till deras nya dator. Under 1977 lanseras Apple II och den liknar inget datorvärlden tidigare har skådat.

Steve och Woz har skapat en nätt liten beige dator som inte behöver handtag för att kunna bäras – så lätt är den. Dessutom klarar den färggrafik och har ett användargränssnitt som är helt nytt. I stället för att skriva in kommandon i en kommandotolk kan du nu öppna mappar och ta fram dokument precis som på ditt vanliga
skrivbord. Inte konstigt att det blir en succé.

Apple II börjar snabbt kallas för datorvärldens Volkswagen och på tre år säljer apparaten för 139 miljoner dollar. Det blir med andra ord dags för att lämna hobbyåren bakom sig och läge för de två killarna att skapa ett riktigt bolag.

Steves utseende börjar också förändras med framgångarna. På papperet är han 1977 värd runt en miljon dollar och på mässan West Coast Computer Faire bär han sitt livs första kostym. Håret är fortfarande långt men han börjar kamma och klippa det. Apple värvar Mike Markkula från Intel. Han får jobbet som styrelseordförande och Apple växer snabbt. Det gör att ett kontrollfreak som Steve Jobs får allt svårare att i detalj påverka varenda litet beslut.

Superreklam. Första Macintosh-datorn lanserades på bästa sändningstid under Super Bowl 1984. Foto: Apple.

En riktig viktigpetter
Steve blir med tiden allt svårare att jobba med. På Apple i övrigt sprids en gemytlig atmosfär med fester, hälsoklubbar och persondatorer till alla anställda. Steve blir i samma takt allt bryskare och otrevligare.

– Steve var en riktig viktigpetter som ständigt måste ändra på saker och ting. Många saker gjordes om och om igen bara för att han tröttnade på att det var på ett visst sätt och ville ändra på det. Något som i slutändan skapade oändliga fördröjningar, har en tidigare anställd berättat.

1984 händer något avgörande. Nu lanseras den första Macintosh-datorn med buller och bång. Det är en smidig liten sak som dessutom är billig. Med ett minne på 128 kilobyte kan man göra det mesta, till exempel rita i Macdraw och skriva några rader i Macwrite.

Markkula bestämmer sig för att dra sig tillbaka vid den här tiden och till ny vd värvar Steve nu John Sculley, som jobbar på Pepsi, med de numera klassiska orden:

– Vill du ägna resten av ditt liv åt att sälja sockrat vatten till ungdomar eller vill du ha en chans att förändra
världen?

Sculley faller som en fura och det är något Steve får ångra åtskilliga år senare. För när Steve Jobs till slut blivit helt omöjlig på Apple och spelar ut olika projekt mot varandra, är paranoid, letar syndabockar, intrigrerar och härjar som vildast blir det till slut Sculleys jobb att avsätta Steve. På morgonen den 1 juni 1985 skriker tidningen San José Mercury News ut nyheten om att Steve Jobs har avsatts.

Sida 3 / 4

Innehållsförteckning