Paus från Apple
Vad gör man då? En människa som Steve Jobs, som byggt upp sitt livsverk – ett företag som startade i hans föräldrars garage har vid
den här tidpunkten 5 700 anställda och Apple är hela Steve Jobs liv. Han tar time out. Han reser i Europa, cyklar i Italien, passerar till och med Sverige i slutet av juni och säger i förbifarten till en svensk journalist:

– Det är inte alltid saker och ting går den väg jag vill. Precis som Mick Jagger säger: Man kan inte alltid få det man önskar sig, ibland får man det man behöver.

Sugen på revansch
Väl hemma i Silicon Valley börjar det snart klia i fingrarna på Steve Jobs. Det börjar snackas om det här med objektorienterad programmering, ett nytt sätt att skriva datorprogram som snabbar upp processen avsevärt. Steve säljer de aktier han har i Apple och startar helt enkelt eget. Bolaget döper han till Next och det största bidraget till mänskligheten från den tiden är operativsystemet Nextstep. Det floppar förvisso, men det kom att ligga till grund för det operativsystem som finns i dagens Macintosh-datorer – OS X.

I förbifarten köper han ett litet filmbolag som heter Pixar också. Du kanske tycker dig ha hört namnet förut? Hitta Nemo. Toy Story. Monsters Inc. Ringer det några klockor?

Tiden när Apple styrs av John Scully är något Mac-entusiaster gärna pratar tyst om. Även om det kommer en del produkter som faktiskt gör en del väsen av sig. Handdatorn Newton är till exempel en föregångare i sin genre, och det finns fortfarande i dag folk som använder dem (även om det kanske mest är en kul grej).

Återvänder i triumf
De bärbara Powerbook-datorerna kommer 1991 och blir en stor framgång. Men det är först när Steve Jobs triumfatoriskt åter vänder
till rampljuset i augusti 1997 som Macfanatikerna åter känner igen sitt Apple. Steve kommer nämligen tillbaka till Apple när Next köps upp 1996. Och på Macworldmässan året senare äntrar han scenen i karakteristiska blåjeans, svart polotröja och ett gäng överraskningar i rockärmen.

Till exempel ett purfärskt samarbete med ärkefienden Microsoft.
Publiken blir så upprörd av besvikelse att den börjar bua åt Jobs. Men när den första chocken har lagt sig är trots allt många rätt nöjda över att företagen närmat sig varandra. I dag kan man skriva en text i Word på en Macintosh-dator – något som inte var möjligt
tidigare. Frälsaren har återvänt till bolaget som så desperat behöver komma på rätt köl efter att ekonomen och tråkmånsen Sculley fått sköta bolaget i åtta år.

Bra reklam. Den 26 juli 2004 syns Steve och Ipod på Newsweeks etta. Foto: Newsweek Inc.

Från minus till plus
Steve Jobs återkomst ger resultat. På tre år lyckas han vända ekonomin från minus till plus. Under 2000-talet tar Apple fram succéprodukter som gär det till det mest kända it-företaget (ihop med Google och Microsoft) bland vanligt folk.

Apple spottar helt enkelt ur sig en rad fantastiska produkter under Steve Jobs ledning. Musikspelaren Ipod. Den smarta telefonen Iphone. Och så surfplattan Ipad. För att inte tala om hyperslimmade datorer som Macbook Air.

Nu har Steve Jobs dragit sig tillbaka, till största sannolikhet på grund av sjukdom. Han har beskrivits som USA:s tuffaste, hårdaste och mest respektingivande chef. Han strävan efter perfektion har varit så stark att han kan kört över medarbetare och skällt ut dem offentligt när de inte presterat nog bra i hans ögon. Samtidigt är han en ledare och visionär som blir svår att ersätta.

I oktober 2011 avlider Steve Jobs. Han blir 56 år gammal.

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning