Trots att Windows XP är installerat på nästan hälften av världens datorer var det osedvanligt tyst kring operativsystemets tioårsdag i onsdags. Microsoft utfärdade varken ett pressmeddelande eller något blogginlägg kring bemärkelsedagen.

Den 24 augusti 2001 meddelade Microsoft att testperioden för Windows XP är över och operativsystemet fick statusen RTM (Release to Manufacturing), vilket betyder att det är klart att skeppas till kund.

En analytiker ifrågasätter dock om det är rätt att fira Windows XP på det datumet.

– Den version av Windows XP användarna älskar var inte den första versionen som släpptes, utan servicepack 2 (SP2), säger Michael Cherry vid analysföretaget Kirkland.

Windows XP SP2 släpptes tre år senare i augusti 2004.

Servicepack 2 för Windows XP var enligt Microsoft inte en sedvanlig uppdatering då den tillförde en rad nya funktioner till operativsystemet. Bland annat fick Windows XP en rad nya funktioner som ökade säkerheten och en ny brandvägg som var inbyggd i operativsystemet.

Dessutom introducerades säkerhetstekniken DEP (Data Execution Prevention), Microsoft första försök att stoppas så kallade exploit-attacker.

– Windows XP är gammalt tio år i den här branschen är en hel livstid, säger Michael Cherry.

Så sent som i förra månaden uppmanade Microsoft sina kunder att det är tid att gå vidare och rekommenderade att användare av Windows XP uppgraderar till Windows 7. Företaget har även slutat att stödja Windows XP i nya produkter som exempelvis IE9.

Microsoft kommer dock fortfarande att ge support på Windows XP fram till april 2014.

IDG News