Jag fick ett nöd-sms från utlandet. En god vän hade glömt laddaren till sin digitalkamera hemma och undrade vilken sladd han behövde för att ladda från datorn.

Något skamsen å teknikvärldens vägnar var jag tvungen att berätta att hans Canon Ixus inte går att ladda via datorn. Nej, han måste ta ut batteriet och trycka in det i en klumpig batteriladdare som måste följa med på varje resa.

Själv har jag precis köpt en kamera som visserligen kan laddas via datorn – men Nikon har gjort usb-kontakten någon millimeter tjockare än på en standardsladd. Jag är med andra ord tvungen att använda Nikons sladd, och om jag inte vill ladda via datorn är jag låst till deras klumpiga laddare.

Som smartphone-ägare blir jag förvånad och förfärad över digitalkameratillverkarnas oförmåga till nytänkande.
Laddningssladden är ett tydligt exempel. I mobilvärlden är det självklart med standardlösningar. I kameravärlden håller de flesta tillverkare fortfarande fast vid sina klumpiga laddare – som ser olika ut för varje ny kameramodell.

Men ännu allvarligare är att kameratillverkarna inte förstår hur dagens konsumenter använder sina kameror. Att kunna lägga upp bilder och videoklipp på Facebook, Flickr, Youtube eller den egna bloggen är en självklarhet för de flesta av oss, och det här är barnsligt enkelt med en smartphone.

De digitala kompaktkamerorna lever däremot kvar i tiden Före Facebook. Av de 576 kompaktkameror som prisjämförelsetjänsten Prisjakt listar har bara fyra stöd för trådlöst nätverk!
Att kameratillverkarna inte har fattat att 750 miljoner människor (varav fyra miljoner är svenskar) i dag använder Facebook är ofattbart.

När det gäller positionering är det nästan lika illa. En smartphone kan med hjälp av gps ange exakt var en bild togs, vilket gör det enkelt att söka bland sina bilder. Det här är en självklar funktion även i de billigaste smartphone-modellerna, men i digitalkameravärlden är det bara 17 av 576 modeller som har inbyggd gps.

Den som vill plåta med sin smartphone kan välja mellan hundratals olika appar som kan tillför fotograferandet alla tänkbara funktioner. I digitalkameran får vi nöja oss med de motivprogram som tillverkaren har bestämt att vi behöver. I min Canon Ixus finns exempelvis ett motivprogram för att plåta i akvarier men inget för nattlandskap.

Att jag och många med mig fortfarande köper kompaktkameror beror förstås på att bildkvaliteten är överlägsen. Men jag tror bara att det är en tidsfråga innan vi får se digitalkameror som kan erbjuda både bra bildkvalitet och smidiga vägar till internet.

Samsung har precis släppt en Facebook-kamera med wifi-koppling, och det här är vägen kameratillverkarna måste gå.
Det är också bara en tidsfråga innan vi får se den första digitalkameran som kör Android, och på så sätt ger oss samma möjligheter som en smartphone. När den kommer lär dagens frånkopplade digitalkamera kännas lika passé som en analog kamera gör i dag.