Spara Youtube – på din mp3-spelare
Det finns gott om musikvideor på Youtube – och med sajten Keepvid är det busenkelt att omvandla dem till mp3-filer. Kopiera bara webbadressen till ett Youtube-klipp och klistra in den på Keepvids sajt så kan du spara det som en mp3-fil på datorn. Perfekt för alla som föredrar att lyssna på musik via sin smartphone eller mp3-spelare!
Keepvid har länge varit ett populärt verktyg för den som vill spara Youtube-klipp som videofiler på sin hårddisk, men nyligen har sajten även fått en funktion för att spara mp3-filer.
I likhet med många andra liknande sajter är Keepvid en ganska ful sajt med massor med annonser, och det är viktigt att du läser instruktionerna så att du inte råkar ladda hem ett program i stället för att spara en Youtube-fil.
Det är också viktigt att komma ihåg att Youtube bitvis är ett laglöst land där det kan vara svårt att se vad som är lagligt att ladda hem och vad som är olagligt.


5 videosajter som lär dig mer

2 000 smarta experter

Sommarlovet går mot sitt slut, och nu kryper elever och studenter in i sina klassrum. Vill du också lära dig mer finns det många fantastiska utbildningssajter. Framför allt i USA lägger många kända föreläsare gratis ut sina föredrag på nätet. Hos Big Think finns exempelvis 2 000 smarta experter som föreläser om allt från företagsekonomi till sex och kärlek.

Gratis lyxföreläsningar
Den mest kända föreläsningssajten är utan tvekan Ted. På Teds konferenser i Storbritannien och USA framträder några av världens främsta experter inför en mycket begränsad publik. Alla som inte har en möjlighet att se föredragen live kan göra det i efterhand på nätet.


Youtubes universitetskurser

Du kan inte bara använda Youtube för att titta på roliga katter och annat kul. Youtube har även en hel avdelning som heter Edu. Här lägger universitet, högskolor och andra akademiska institutioner ut videomaterial helt utan kostnad.


UR inte bara för barn

Sverige har inte kommit lika långt med videoföreläsningar som USA, men även här finns det förstås en möjlighet att lära sig mer framför datorn. Utbildningsradion har många lärorika program, och de vänder sig inte bara till barn och ungdomar. På UR:s vuxensajt finns program inom en rad olika områden.

Kolla på Nobel-föreläsningarna

Varje år samlas några av världens mest begåvade män och kvinnor i Stockholm och Oslo för att ta emot Nobelpriset. Här får de inte bara skaka hand med kungligheter utan de håller också varsin uppmärksammad föreläsning. Sedan en tid kan du se dessa på Nobelprisets speciella videosajt.


14 andra sajter för nytta och nöje

Billigare bensin och el
Lägre elpriser. Billigare bensin. Det här är tanken bakom medlemsklubben Kontosmart.
Idén är att om många konsumenter gör en gemensam upphandling kan de få ett bättre pris än om du själv försöker pruta, alltså samma tanke som hos konkurrenten Kundkraft.
När det gäller bensin är upplägget däremot annorlunda. Här skriver du in uppgift om var du bor och hur mycket du tankar, och får på så sätt tips om var du hittar bensinen till lägst pris.


Semesterfotot blir en text
Det går att göra mycket kul med digitala bilder. På sajten Photo2text förvandlar du ditt foto till text!
Olika bokstäver och tecken har olika svärta, och utifrån det kan ett foto alltså bli en ren textfil.

Nygammal sajt hittar hantverkare
Populära hantverkssajten Bello har bytt namn och utseende. Numera är Go Handy namnet att lägga på minnet.
Go Handy är en sajt som kopplar ihop hantverkare med sina kunder. Om du behöver hjälp med exempelvis en köksrenovering går du in på sajten och beskriver dina önskemål. Du får sedan offerter från ett antal hantverkare som är villiga att göra jobbet.

Kvinnor slipper fogden
Allt fler kvinnor får så allvarliga ekonomiska problem att de hamnar hos Kronofogden. Inte minst sms-lån har blivit en kvinnofälla, och nu öppnar Kronofogden en speciell sajt med tips och råd för just kvinnor.


Smaskiga erbjudanden varje dag

Kupongjätten Groupon (www.groupon.se). Eniro Deals, Letsdeal och Gruppi är tre svenska företag som slåss på samma marknad.
En kupongsajt är ett företag som varje dag ger sina kunder ett nytt erbjudande per mejl. Varje erbjudande gäller bara under en begränsad tid, och det gäller bara medlemmar. Blir du medlem kan du exempelvis köpa middagar med 80 procent rabatt, tokbilliga gymkort eller skönhetsbehandlingar till en bråkdel av priset.

Filmkrönikan på Youtube
Cinemassacre älskar underhållande film, och de vet hur man recenserar i Youtube-format. Här hittar du, under kategorin Top ten, över 200 filmer som delats in grupper som Värsta skurken, Okända skräckfilmer och Bästa biljakterna!

Spela med dina Facebook-vänner
Hur bra är du på att känna igen dina kompisar på Facebook? Det är faktiskt inte så lätt som du tror! Microsoft har precis släppt det nya Facebook-spelet Vem är vem? och här är utmaningen att identifiera ansikten från dina Facebook-kontakter.


Köpguide för nya bilar
Volvo eller Skoda? Audi eller Fiat? Funderar du på att köpa en splitterny bil har du många alternativ, och nystartade Facit.com hjälper dig att välja rätt. Genom att mata in vad som är viktigt, exempelvis storlek, växellåda och utsläpp, får du tips om vilka modeller som passar bäst och vad de kostar.

Dejting för otrogna

De flesta dejtingsajter vänder sig till singlar som vill hitta en partner. Nystartade Victoria Milan gör tvärtom. De vänder sig till dig som redan är i en relation men som vill ha någon vid sidan om.
Annars fungerar den på ungefär samma sätt som övriga dejtingsajter. Du skapar en profil och kan sedan du söka efter andra medlemmar utifrån ett antal kriterier. Precis som på andra dejtingsajter är grundmedlemskapet gratis, men du får betala för fler funktioner. Omoraliskt eller inte? Välj själv!


Hitta billigaste mobilen

Det är svårt att välja mobiltelefon, men på Mobiletail får du hjälp. Genom att ange vilken modell du vill ha och hur mycket du ringer får du se var du kan köpa telefonen till lägst pris.
Du får även hjälp att hitta det abonnemang för mobilt bredband som passar dig bäst.

Shoppingtipset:
Skräddarsydda kakelplattor
Fotokakel är sajten för dig som tycker att de kakelplattor som finns i vanliga butiker är för tråkiga och opersonliga. Hos Fotokakel kan du nämligen skräddarsy dina kakelplattor själv. Ladda upp en bild så får du den ”utskriven” på kakel. Du väljer själv hur stor bilden ska vara och hur många kakelplattor du vill beställa.