Imorgon drar den årliga IFA-mässan (Internationale Funkausstellung) igång. Det är en gigantisk hemelektronikmässa i Berlin där tillverkare av allt från datorer och mobiltelefoner till dammsugare och matberedare visar upp sina hetaste nyheter och pratar kommande trender. Det är här vi kommer att se de prylarna som kommer vara extra heta till julhandeln.

Det visas även upp prylar som ligger ännu längre fram i tiden och det kryllar av idéer och prototyper på mässgolvet. Oavsett om dessa släpps eller ej, så är det på mässor som denna som du får en samlad bild av vart branschen är på väg.

PC för Allas testredaktör, Mattias Inghe, är på plats för att rapportera om både förväntade och oväntade nyheter.

Plattor till tusen
Så vad kan vi förvänta oss av denna teknikintensiva långhelg från surkålens hemland? Och vad hoppas vi på? En hel del information har redan börjar sippra ut från flera av tillverkarna, och ett och annat pressmöte har redan bränts av med tidigt anlända journalister.

Sony kastar sig in i surfplattekampen med stiliga Tablet S, en Android-platta på 9,4 tum och med Nvidia Tegra 2 under skalet, det vill säga samma plattform som de flesta nyare plattor i toppklass. Och de lär inte vara ensamma. Surfplattevågen har bara börjat, och än så länge är det guldrush, med både stora datortillverkare och små uppstickare som vill ha del av kakan. Fler tillverkare, både stora och små, kommer med största sannolikhet att visa upp sina nya surfplattor under årets mässa.

Sony Tablet S
Sony Tablet S, först bland många

Men än mer intressant är att se om det är någon eller några i branschen som vågar tänka nytt. Vi har under våren och sommaren sett hur gränserna mellan surfplattor och notebooks har suddats ut, med skapelser som Asus Eee Pad Transformer och Iconia Tab, som bägge går att bygga om till små netbookdatorer med mus och tangentbord.

Igår avslöjade Motorola att deras Atrix kommer börja säljas i Sverige. Det är en smartphone som kan dockas till en skärm och ett tangentbord och bli en elva tums notebook.

Nästa sida: Datorer överallt.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning