Berlin. Idag öppnar mässan IFA för allmänheten, men redan i går sprang journalister (inklusive PC för Allas utsände) runt mellan presskonferenser och montrar på jakt efter det nyaste och hetaste.

Något som syns mycket på årets IFA-mässa är internet-tv. De stora nyheterna är egentligen inte apparaterna i sig, utan att flera traditionella programutveckare vill in och i princip göra ”operativsystem” för tv, alltså skapa plattformar för digitala innehålls-appar.

Sony visade upp apparater med Google TV, som är baserat på Android, komplett med grön robot i gränsnittet och en riktigt bra app-butik.

En Sony-tv med Google TV och programmet Qello, som levererar on demand-tv.

Samsung kör sitt egna race med konceptet Smart som redan har funnits ett tag och som i skrivande stund är det mest väletablerade alternativet. Nytt är fler funktioner och att Samsung knyter till sig fler innehållsleverantörer, det vill säga källor som kan strömma media till systemet. Bland annat nämns ett samarbete med Youtube för att strömma i högre kvalitet till Samsungs apparater.

Det är många som vill in och vara med i denna nya våg. Bland annat webbläsarutvecklaren Opera och fildelningsfilket från Bittorrent som bägge visar upp system som man ska kunna implementera i tv-apparater, nasar med mera. Bittorrent vill bli ett alternativ till att allt ska strömmas, och menar att p2p-fildelning kan användas för att snabbt få ut innehåll till användare.

Även stora tillverkaren LG skyltar med internet-tv med det egna konceptet med strömmande appar, Skype med mera, kallat Smart TV.

Nästa sida: Surfplattornas kamp.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning