Det största dragplåstret under torsdagen var Samsung, som höll hov med en gigantisk presskonferens, där det bjöds på tjuvtittar på det allra senaste som är på gång. Intresset var enormt.

Samsung låter sig inte avskräckas av Apples stämningar utan har två nya Galaxy Tab-surfplattor på gång. En på 8,9 tum och en på 7,7 tum. Därtill kommer 4g-mobiler, en smartphone-/surfplattehybrid med pekpenna (vilket känns lite retro, men som verkar ha lovande egenskaper) och ett helt nytt eget smartphone-operativ i och med Bada 2.0.

Små prylar i stora rum
Den större av de nya Galaxy Tab får 4g, men 7,7-tummaren är faktiskt den som annars ser mest spännande ut. Lövtunn, superlätt, högupplöst oled-skärm och nästa generations processor som ligger snäppet över redan pigga Nvidia Tegra 2.


Nya Galaxy Tab är liten nog att precis få ner i en innerficka. Ändå är den utrustad med den kraftfullaste hårdvaran som hittills skådats i en surfplatta.

Samsung var inte ensamma om att satsa på det mobila. Sony, som tjuvstartade med presskonferens redan i onsdags, och Lenovo har bägge surfplattor på gång.

Sony har den annorlunda utformade Tablet S. Lite tjockare än de flesta, men mer greppvänlig, då mestadelen av vikten är på ena sidan. Sedan är de på gång med en ännu mer udda sak, nämligen en dubbelvikt surfplatta som kan komma att dyka upp under nästa år. Den är inte lika funktionsspäckad, men kommer att vara lite billigare. Lenovos plattor är som deras datorer – praktiska och smarta, men inte särskilt glassiga.

Sony Tablet D, en lite annorlunda surfplatta. Fäll upp till hälften och använd undersidan som tangentbord, eller ställ på högkant och läs som en bok.

Lägg sedan till Acer och Packard Bell som båda har en hel rad med plattor på gång, och Dell som håller sig i bakgrunden med sina små Streak. Här fanns ingenting som riktigt stack ut. De flesta av nyheterna har vi redan sett, och det verkar som om bägge tillverkarna (som ju egentligen är samma tillverkare, Acer äger varumärket Packard Bell) riktar in sig mer på prismedvetna surfplatteköpare än de som kräver det allra senaste och hetaste.

Mindre tillverkare som Viewsonic, Creative och Archos är också här, men frågan är om de inte börjar bli akterseglade av de större spelarna. Här var det mest skåpmat och små förbättringar av gamla plattor.

Största nyheten från Acer är sjutummaren Iconia Tab A100. Den är lillebror till A500, men har samma prestanda och till synes samma funktioner.

Kvar att se är Asus och HTC, som troligen lär ha en hel del att visa upp. Speciellt Asus brukar ligga i framkant med ny teknik och kul nytänkande.

Nästa steg blir att titta närmre på pc-datorer och hemnätverk. Är notebooken uträknad nu när det svämmar över med surfplattor? Vad gör tillverkarna för att integrera det digitala hemmet och göra det lättare att koppla ihop alla dina prylar? Svaren kommer inom kort…

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning