Det fullständiga namnet på Netgear N600 är Wireless Dual Band Gigabit Router Premium Edition. På kartongen står det ”High Performance” med stora, röda bokstäver. Det trissar ju helt klart upp förväntningarna, och därför blev vi lite förvånade när vi pluggade in N600 och började kika på vad den går för. Inte för att den är dålig, snarare tvärtom, men den visade sig vara bra på oväntade sätt.

Först det yttre. N600 WNDR3800 är en antennlös router (eller snarare en med inbyggda antenner) i svart pianolack med vinröda detaljer. Ena sidan har fästen för att hänga upp den på väggen, och den går också att ställa på högkant på en ditmonterad fot. Tyvärr är den då anskrämligt ful på ena sidan, så har du möjlighet att hänga upp den är det ett klart mer estetiskt val. Baktill sitter fyra lan-portar och en wan-port för anslutning till Internet.

Här finns också en usb-port där du kan ansluta hårddiskar. Med den blir routern också en liten filserver, och det finns en handfull funktioner för att dela innehållet på disken till olika användare. Den går också att ansluta en usb-skrivare till och dela ut på nätverket.

Smart och ganska snabb wi-fi
Prestanda är bra, men såvitt vi kan se inte fantastiska. Netgear skryter med dubbla band wifi, både på 2,4 och 5 gigahertz, och möjligheten att utnyttja bägge parallellt. Men det är det fler som klarar och bättre än N600, tycker vi. Bättre i så fall är möjligheten att utnyttja dubbla band till att göra olika saker samtidigt. En för videoström och den andra för surf, till exempel.

En bra funktion i N600 kallas ”clear channel” och går ut på att routern känner efter om dess frekvens används av någon annan wifi-åtkomstpunkt i närheten, och då byter den automatiskt till en annan närliggande frekvens för att ge dig en stabilare signal.

Gränssnittet är grejen
I våra mätningar ligger hastigheten på lite dryga 220 mbps per kanal, men tappade i hastighet rejält på lite avstånd. Här hade kanske ett par rejäla antenner gjort skillnad. Godkänd (men inte så snabb) kontakt bibehöll vi dock på riktigt långt avstånd från routern.

I stället är det användargränssnittet som Netgear får extra pluspoäng för. Här finns allt från en hårdvaruknapp på routern som stänger av och slår på wifi, till enkla tydliga menyer i webbgränssnittet med språk och termer som inte gör vanligt folk mörkrädda.

Du har alltid hjälp och förklaringar nära till hands. Saker som att sätta gäståtkomst till ett wifi-nätverk, konfigurera en internet-uppkoppling, eller ställa in wifi-säkerhet kan vara knepigt. Få routrar vägleder en osäker användare bra genom detta, men Netgear lyckas här bättre än de flesta.

Netgear N600 (WNDR3800)
Tillverkare: Netgear. www.netgear.se
Anslutningar: 4x gigabit lan, 1x wan, usb 2.0
Trådlöst: Dual channel 2,4 + 5 GHz 802.11abgn
Säkerhet: Tkip, wep, wpa-psk, wpa2-psk, wpa2, wpa, wps.
Övriga funktioner: Readyshare fil/skrivarserver, automatiskt kanalval, föräldrakontroll, gästnätverk.
Storlek: 23,3 x 15,3 x 3,1 cm.
Vikt: 461 g.
Garanti: 2 år.
Cirkapris: 1 500 kronor.

Plus: Funktionsrik. Användarvänlig. Dubbla band.
Minus: Kort räckvidd för maxprestanda.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Netgear. www.netgear.se
Anslutningar: 4 x gigabit lan, wan, usb 2.
Trådlöst: Dual channel 2,4 + 5 GHz 802.11a/b/g/n.
Säkerhet: Tkip, wep, wpa-psk, wpa2-psk, wpa2, wpa, wps.
Övriga funktioner: Readyshare fil/skrivarserver, automatiskt kanalval, föräldrakontroll, gästnätverk.
Storlek: 23,3 x 15,3 x 3,1 cm.
Vikt: 461 g.
Garanti: 2 år
Cirkapris: 1 500 kronor.

Plus: Funktionsrik. Användarvänlig. Dubbla band.
Minus: Kort räckvidd för maxprestanda.
Betyg: (8 av 10)