Vi är halvvägs inne i IFA-veckan i Berlin och alla stora utställare har haft sina presskonferenser och skyltat med det nyaste och hetaste. Tusentals besökare myllrar runt bland ett trettiotal mässhallar som varierar i storlek från större snabbköp till mindre flyghangarer.

Tunt, lätt och lyxigt
Vi har sett surfplattor, internet-tv och 3d-prylar, men vad händer på pc-fronten? De flesta av de stora datortillverkarna är här och visar upp nyligen släppta och kommande modeller. Tydligt är att netbook-datorns tid är förbi. Eller snarare så har den blivit en tråkig mellanmjöksdator av samma sort som den halvstora 15-tummaren. Den finns, den fyller sitt behov, men den gör inget väsen av sig.

Acer Aspire S3
Acer Aspire S Edge, eller S3, är en av många ultratunna bärbara på årets IFA-mässa.

Istället är det dess raka motsats bland lättviktiga datorer som är mässans stora pc-dragplåster – ultrabooken. Den snabba, tunna, lätta och lyxiga datorn som du också får betala en rejäl slant för. Tidigare i augusti släppte Apple sin nya Macbook Air. Lika tunn och lätt som tidigare men nu med kraftfull processor. Konkurrenterna vill visa att de inte är sämre, och flera av dem skryter med ”thinner than Air”-skapelser.

Lenovo presenterade Ideapad U300, en 13-tummare med Intel Core-processor, 4 GB minne och ssd-disk. Den är 14,9 millimeter tunn, väger 1,32 kilo och ska ha extra smart kylning.

Acer kontrar med Aspire S3 (Eller heter den S Edge? Den verkar kallas för bägge om vartannat.) som uppges vara 1,3 eller 1,4 cm tjock, beroende på vem man frågar, och väga 1,4 kilo.

Första intrycket av dessa två är att de är väldigt välbyggda, med lyxiga materialval och bra bildskärmar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning