Efter nästan en och en halv vecka med pressmöten, utställningar, talare, würst-försäljare, produktdemonstrationer, modevisningar (jodå), musikframträdanden, och ömsom värmeslag och ösregn har nu jättemässan i Berlin nått sitt slut.

Entrén till IFA
Trycket var stort på första offentliga utställningsdagen

Massor av 3d
Den mest påtagliga produktkategorin på mässan var allt i 3d. Besökarna flockades kring tillverkarna av tv- och datorskärmar, och även projektorer och kameror, där de kunde sätta på sig ett par glasögon och uppleva film, spel och till exempel videochatt i en extra dimension.

Det mesta var dock gammal skåpmat för de som följt med i utvecklingen på senare tid. Tv, datorskärmar och projektorer med 3d har sålts ett bra tag nu, och teknikerna för att visa 3d är något som intresserade köpare börjar få koll på. Även om många tillverkare presenterade massor av nya, förbättrade modeller så handlade det inte om något som direkt ändrade spelreglerna.

Toshibas monter
Toshiba demonstrerade glasögonfri 3d-tv och körde storbildsfilm för att förklara tekniken.

Undantaget är de glasögonfria skärmarna med ansiktsigenkänning som flera tillverkare visade upp. De visar en bild i varje öga tack vare ett lager av prisman framför skärmen som visar olika bildpunkter i olika vinklar. Vilken pixel som ska visas i vilken vinkel håller skärmen koll på med en liten kamera, som ser efter vart tittares ögon är.

Även bättre 2d
Visst är det kul att tekniken kommit så långt att glasögonfri 3d är verklighet och faktiskt ser nästan bra ut. Men den är långt ifrån att ersätta "vanlig" 3d ute i stugorna. Dels behöver priset gå ner rejält, dels är användningen idag begränsad, eftersom den bara kan visa 3d för en person i taget.

Samma sak gäller de extra högupplösta skärmar som flera tillverkare visade upp, så kallad 4X HD. Det innebär dubbelt så många bildpunkter på både höjd och bredd. Det ger en väldigt stor och snygg bild, men här är problemet förutom rejäl prislapp också att det knappt finns något så högupplöst att visa på den ännu.

Tittar vi enbart på datorskärmar så hittar vi en annan liten glädjande trend, och det är att skärmpaneler av IPS-typ kommer att bli allt vanligare. De flesta skärmar till kontoret och datorn hemma har idag tn-panel. Det är de som ger trista färgskiftningar om du tittar på skärmen i fel vinkel. De klart bättre IPS-skärmarna är på väg ner i pris och kan snart ge dig en bättre bildupplevelse vid skrivbordet utan att det kostar skjortan.

Acer Aspire S Edge
Acer Aspire S3, en av månna kommande tunnissar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning